Control Systems Questions and Answers – The Direct Method and Constructing of Liapunov for the Linear and Non-Linear System

«
»

This set of Control Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Direct Method and Constructing of Liapunov for the Linear and Non-Linear System”.

1. If the Liapunov’s function cannot be found then the system is:
a) Stable
b) Unstable
c) Conditionally stable
d) Marginally stable
View Answer

Answer: b
Explanation: It is very difficult to find the Liapunov’s function and several techniques are devised for the same and if the Liapunov’s function is not available then the system is unstable.
advertisement

2. Liapunov’s stability analysis is for the :
a) LTI system
b) Time variant system
c) Non-linear system
d) Linear system
View Answer

Answer: c
Explanation: Liapunov’s stability criterion is for the non-linear system.

3. The system is unstable for:
a) W (x)>0; x not equal to zero
b) W (0) =0
c) W (x) has continuous partial derivative with respect to all components of x
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: It requires much ingenuity of devise a suitable W function to devise a Liapunov function V. In stability analysis of nonlinear systems, it is valuable to establish conditions for which the system is unstable.
advertisement
advertisement

4. Liapunov’s stability for non-linear system is same as the Routh Hurwitz criteria for the linear system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Liapunov stability is similar in function as the Routh Hurwitz criteria and Silvester’s theorem can be used to prove it.

5. Conditions of ___________ are necessary and sufficient condition for the asymptotic stability of the system.
a) Linear system
b) Krasovskii’s method
c) positive definiteness
d) Variable gradient method
View Answer

Answer: c
Explanation: For the system to be asymptotic stable which is desired for the Liapunov stability positive definiteness of the system must be fulfilled.
advertisement

6. It is difficult to form Liapunov’s function for:
a) Linear system
b) Non-linear
c) Time variant systems
d) Time –invariant systems
View Answer

Answer: b
Explanation: For non-linear system it is difficult to form the Liapunov’s function
And we use various method to do this.

7. If the V is positive definite, for the system to be asymptotically stable, Q should be negative definite.
a) Krasovskii’s method
b) Variable gradient method
c) Constant method
d) Non-variable gradient method
View Answer

Answer: a
Explanation: If the V is positive definite, for the system to be asymptotically stable, Q should be negative definite. For Krasovskii’s method and in addition V should tend to infinity and the system is asymptotically stable in-the large.
advertisement

8. The method which provides considerable flexibility in finding the Liapunov’s function is:
a) Krasovskii’s method
b) Variable gradient method
c) Constant method
d) Non-variable gradient method
View Answer

Answer: b
Explanation: Variable gradient method provides considerable flexibility in finding the Liapunov’s function as the quadratic form approach is too restrictive.

9. Liapunov stability analysis is different from the classical theories approach of stability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Liapunov’s stability theorem is applied for the non-linear systems but other stability theorems are applied for the linear systems.
advertisement

10. For non-linear systems the equation for damping factor as in linear system is called__________
a) Krasovskii’s equation
b) Vander Pol’s equation
c) Constant method
d) Non-variable gradient equation
View Answer

Answer: b
Explanation: For non-linear systems the equation for damping factor as in linear system is called Vander pol’s equation which depends upon x and damping factor has large positive values for this.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Control Systems.
To practice all areas of Control Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter