R Programming Questions and Answers – Neural Networks

«

This set of R Programming Language Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Neural Networks”.

1. _________ are mostly used for statistical analysis.
a) Nervous
b) Neural Networks
c) Blood Pressure
d) Diabetes
View Answer

Answer: b
Explanation: Neural networks are used for statistical analysis and data modelling, in which their role is perceived as an alternative to standard nonlinear regression or cluster analysis techniques.
advertisement

2. In which year Haykin gave a comprehensive survey of neural network techniques from an engineering perspective?
a) 1995
b) 1996
c) 1966
d) 1994
View Answer

Answer: d
Explanation: Haykin (1994) gives a comprehensive survey of many neural network techniques from an engineering perspective.

3. Artificial neural networks may be thought of as simplified models of the networks of neurons that occur naturally in the ________
a) Animal brain
b) Human brain
c) Bird brain
d) Monkey brain
View Answer

Answer: a
Explanation: Artificial neural networks may be thought as the simplified logical models of the networks of neurons that occur in the animal brain.
advertisement
advertisement

4. The simplest artificial neuron is the _______
a) TGU
b) THU
c) JUH
d) TLU
View Answer

Answer: d
Explanation: The simplest artificial neuron is the threshold logic unit or TLU. The TLU is supposed to model the basic “integrate-and-fire” mechanism of real neurons.

5. Which of the following is the short form of Threshold logical unit?
a) THL
b) THU
c) TLU
d) TLO
View Answer

Answer: c
Explanation: The simplest artificial neuron is the threshold logic unit or TLU. Its basic operation is to perform a weighted sum of its inputs and then output a “1” if this sum exceeds a threshold, and a “0” otherwise.
advertisement

6. The building blocks of artificial neural networks are artificial _______
a) Blocks
b) Neurons
c) Functions
d) Packages
View Answer

Answer: b
Explanation: The building blocks of artificial neural nets are artificial neurons. Artificial neural networks may be thought of as simplified models of the networks of neurons that occur naturally in the animal brain.

7. The membrane potential of the neuron has a negative resting or equilibrium value is called ____________
a) Hyperpolarization
b) polarization
c) Hypolarization
d) Hypopolarization
View Answer

Answer: a
Explanation: The membrane potential of the neuron has a negative resting or equilibrium value. Making this more negative leads to a hyperpolarization which are trying to depolarize the membrane.
advertisement

8. _________ are commonly introduced as representations of quantities that have magnitude and direction.
a) Lists
b) Data sets
c) Data frames
d) Vectors
View Answer

Answer: d
Explanation: Vectors are commonly introduced as representations of quantities that have magnitude and direction.

9. _______ is discovering unseen patterns from data.
a) Data Milling
b) Data Mining
c) Niching
d) Machine learning
View Answer

Answer: b
Explanation: Data mining is the aim of discovering unseen patterns from data. Neural Networks are known to be universal function approximators.
advertisement

10. The method that the optimized weight values are attained is called as ________
a) Leaning
b) Lost
c) Catching
d) Learning
View Answer

Answer: a
Explanation: The method by which the optimized weight values are attained is called learning. Artificial neural networks work through optimized weight values.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – R Programming Language.

Here’s the list of Best Reference Books in R Programming Language .

To practice all areas of R Programming Language, Here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter