R Programming Questions and Answers – Linear Regression – 3

«
»

This set of R Programming Language Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Linear Regression – 3”.

1. ________ is an incredibly powerful tool for analyzing data.
a) Linear regression
b) Logistic regression
c) Gradient Descent
d) Greedy algorithms
View Answer

Answer: a
Explanation: Linear regression is an incredibly powerful tool for analysing data. we’ll focus on finding one of the simplest type of relationship: linear. This process is unsurprisingly called linear regression, and it has many applications.
advertisement

2. The square of the correlation coefficient r 2 will always be positive and is called the ________
a) Regression
b) Coefficient of determination
c) KNN
d) Algorithm
View Answer

Answer: b
Explanation: The square of the correlation coefficient r square will always be positive and is called the coefficient of determination. This also is equal to the proportion of the total variability that’s explained by a linear model.

3. Predicting y for a value of x that’s outside the range of values we actually saw for x in the original data is called ___________
a) Regression
b) Extrapolation
c) Intra polation
d) Polation
View Answer

Answer: b
Explanation: Predicting y for a value of x that is within the interval of points that we saw in the original data is called interpolation. Predicting y for a value of x that’s outside the range of values we actually saw for x in the original data is called extrapolation.

4. What is predicting y for a value of x that is within the interval of points that we saw in the original data called?
a) Regression
b) Extrapolation
c) Intra polation
d) Polation
View Answer

Answer: c
Explanation: Predicting y for a value of x that is within the interval of points that we saw in the original data is called interpolation. Predicting y for a value of x that’s outside the range of values we actually saw for x in the original data is called extrapolation.

5. Analysis of variance in short form is?
a) ANOV
b) AVA
c) ANOVA
d) ANVA
View Answer

Answer: c
Explanation: If the ANOVA test determines that the model explains a significant portion of the variability in the data, then we can consider testing each of the hypotheses and correcting for multiple comparisons.
advertisement

6. ________ is a simple approach to supervised learning. It assumes that the dependence of Y on X1, X2, . . . Xp is linear.
a) Linear regression
b) Logistic regression
c) Gradient Descent
d) Greedy algorithms
View Answer

Answer: a
Explanation: Linear regression is a simple approach to supervised learning. It assumes that the dependence of Y on X1, X2, . . . Xp is linear. linear regression is an incredibly powerful tool for analysing data.

7. Although it may seem overly simplistic, _______ is extremely useful both conceptually and practically.
a) Linear regression
b) Logistic regression
c) Gradient Descent
d) Greedy algorithms
View Answer

Answer: a
Explanation: Linear regression is a simple approach to supervised learning. It assumes that the dependence of Y on X1, X2, . . . Xp is linear. linear regression is an incredibly powerful tool for analysing data.

8. When there are more than one independent variables in the model, then the linear model is termed as _______
a) Unimodal
b) Multiple model
c) Multiple Linear model
d) Multiple Logistic model
View Answer

Answer: c
Explanation: When there are more than one independent variables in the model, then the linear model is termed as the multiple linear regression model.

9. The parameter β0 is termed as intercept term and the parameter β1 is termed as slope parameter. These parameters are usually called as _________
a) Regressionists
b) Coefficients
c) Regressive
d) Regression coefficients
View Answer

Answer: d
Explanation: The parameter β0 is termed as intercept term and the parameter β1 is termed as slope parameter. These parameters are usually called as regression coefficients.
advertisement

10. The sum of squares of the difference between the observations and the line in the horizontal direction in the scatter diagram can be minimized to obtain the estimates is generally called?
a) reverse regression method
b) formal regression
c) logistic regression
d) simple regression
View Answer

Answer: a
Explanation: The sum of squares of the difference between the observations and the line in the horizontal direction in the scatter diagram can be minimized to obtain the estimates of 0 1 β and β. This is generally called a reverse or inverse regression method.

11. ______ regression method is also known as the ordinary least squares estimation.
a) Simple
b) Direct
c) Indirect
d) Mutual
View Answer

Answer: b
Explanation: Direct regression method also known as the ordinary least squares estimation. Assuming that a set of n paired observations are available which satisfy the linear regression model.

12. __________ refers to a group of techniques for fitting and studying the straight-line relationship between two variables.
a) Linear regression
b) Logistic regression
c) Gradient Descent
d) Greedy algorithms
View Answer

Answer: a
Explanation: Linear regression is an incredibly powerful tool for analysing data. we’ll focus on finding one of the simplest type of relationship: linear. This process is unsurprisingly called linear regression, and it has many applications.

13. In order to calculate confidence intervals and hypothesis tests, it is assumed that the errors are independent and normally distributed with mean zero and _______
a) Mean
b) Variance
c) SD
d) KNN
View Answer

Answer: b
Explanation: In order to calculate confidence intervals and hypothesis tests, it is assumed that the errors are independent and normally distributed with mean zero and variance.
advertisement

14. What do we do the curvilinear relationship in linear regression?
a) consider
b) ignore
c) may be considered
d) sometimes consider
View Answer

Answer: b
Explanation: Linear regression models the straight-line relationship between Y and X. Any curvilinear relationship is ignored. This assumption is most easily evaluated by using a scatter plot.

15. When hypothesis tests and confidence limits are to be used, the residuals are assumed to follow the __________distribution.
a) Formal
b) Mutual
c) Normal
d) Abnormal
View Answer

Answer: c
Explanation: When hypothesis tests and confidence limits are to be used, the residuals are assumed to follow the normal distribution.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – R Programming Language.

Here’s the list of Best Reference Books in R Programming Language .

To practice all areas of R Programming Language, Here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn