R Programming Questions and Answers – Packages – 3

This set of R Programming Puzzles focuses on “Packages – 3”.

1. ______ Uses Grieg-Smith method on 2 dimensional spatial data.
a) G.S.
b) g.data
c) G1DBN
d) G2db
View Answer

Answer: a
Explanation: The function returns a GriegSmith object which is a matrix with block sizes, sum of squares for each block size as well as mean sums of squares. G1DBN is a package performing Dynamic Bayesian Network Inference.

2. ______ finds K best paths in a given graph.
a) kBestShortestPaths
b) kcirt
c) ktrees
d) kmap
View Answer

Answer: a
Explanation: This package provides some routines to conduct the K-adaptive partitioning (kaps) and recursive partitioning (lrtree) for survival data.

3. ________ is a package for parsing, applying, and manipulating data cleaning rules
a) edr
b) editrules
c) edrGraphicalTools
d) edrtools
View Answer

Answer: b
Explanation: editrules is a package for parsing, applying, and manipulating data cleaning rules. edrGraphicalTools provides tools for dimension reduction methods.

advertisement
advertisement

4. ________ performs class prediction based on microarray data and clinical parameters
a) M3
b) M2
c) MAclinical
d) M5
View Answer

Answer: b
Explanation: M3 is used for reading M3 files.

5. Which of the following package provide namespace management functions not yet present in base R?
a) stringr
b) namespace
c) nbpMatching
d) messagewarning
View Answer

Answer: b
Explanation: The package namespace is one of the most confusing parts of building a package. nbpMatching contains functions for non-bipartite optimal matching.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which of the following is used to analyze paleontological time-series?
a) accelerometry
b) parfossil
c) paleoTS
d) nbpMatching
View Answer

Answer: c
Explanation: This package contains parfossil parallelized functions for palaeoecological and palaeogeographical analysis.

7. __________ is used for the analysis of air pollution data.
a) air
b) openair
c) opena
d) openara
View Answer

Answer: b
Explanation: Data are typically hourly time series and both monitoring data and dispersion model output can be analysed.

advertisement

8. Which of the following package contains functions for reading and displaying satellite data for oceanographic applications with R?
a) saves
b) satin
c) saws
d) termstrc
View Answer

Answer: b
Explanation: Saves is used for faster loading of variables.

9. ______ is used for Visualisation, verification and calibration of ternary probabilistic forecasts.
a) toss
b) termstrc
c) ternvis
d) satin
View Answer

Answer: c
Explanation: TESS is used for faster simulation of reconstructed phylogenetic trees under time-dependent birth-death processes.

advertisement

10. _________ uniforms and customizes plots of packages ggplot2, graphics and lattice.
a) uniCox
b) uniPlot
c) unknownR
d) unigraph
View Answer

Answer: b
Explanation: uniPlot() allows to change parameters of the packages graphics, lattice and ggplot2 and to make these changes persistent over one R session.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – R Programming Language.

Here’s the list of Best Books in R Programming Language.

To practice puzzles on all areas of R Programming, Here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.