Operating System Questions & Answers – RAID Structure – 1

«
»

This set of Operating System Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “RAID Structure – 1”.

1. RAID level 3 supports a lower number of I/Os per second, because _______________
a) Every disk has to participate in every I/O request
b) Only one disk participates per I/O request
c) I/O cycle consumes a lot of CPU time
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. RAID level _____ is also known as block interleaved parity organisation and uses block level striping and keeps a parity block on a separate disk.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. A performance problem with _________ is the expense of computing and writing parity.
a) non-parity based RAID levels
b) parity based RAID levels
c) all RAID levels
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. In RAID level 4, one block read, accesses __________
a) only one disk
b) all disks simultaneously
c) all disks sequentially
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Other requests are allowed to be processed by other disks.

5. The overall I/O rate in RAID level 4 is ____________
a) low
b) very low
c) high
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: All disks can be read in parallel.
advertisement

6. A write of a block has to access ____________
a) the disk on which the block is stored
b) parity disk
c) a parity block
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. RAID level 5 is also known as ____________
a) bit-interleaved parity organization
b) block-interleaved parity organization
c) block-interleaved distributed parity
d) memory-style ECC organization
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

8. RAID level ____ spreads parity and data among all N+1 disks rather than storing data in N disks and parity in 1.
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. The potential overuse of a single parity disk is avoided in RAID level _______
a) 3
b) 4
c) 5
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

10. RAID level 0+1 is used because, RAID level 0 provides ______ whereas RAID level 1 provides ________
a) performance, redundancy
b) performance, reliability
c) redundancy, performance
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

11. If a disk fails in RAID level ___________ rebuilding lost data is easiest.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Data can be copied from another disk in raid level 1, for other raid levels all other disks have to be accessed.

12. Where performance and reliability are both important, RAID level ____ is used.
a) 0
b) 1
c) 2
d) 0+1
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Operating System.

Here’s the list of Best Reference Books in Operating System.

advertisement

To practice all areas of Operating System, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Operating System.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn