Operating System Questions & Answers – Multimedia System – CPU and Disk Scheduling

«
»

This set of Operating System Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Multimedia System – CPU and Disk Scheduling”.

1. A scheduling algorithm can use either ___________ priority or ________ priority.
a) static, still
b) static, dynamic
c) live, dead
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. The priority of a process will ______________ if the scheduler assigns it a static priority.
a) change
b) remain unchanged
c) depends on the operating system
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. As disks have relatively low transfer rates and relatively high latency rates, disk schedulers must reduce latency times to ___________
a) ensure high bandwidth
b) ensure low bandwidth
c) make sure data is transferred
d) reduce data transfer speeds
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Servicing requests strictly according to deadline using EDF may result in ___________
a) lower seek times
b) lower bandwidth
c) higher seek time
d) higher bandwidth
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. The hybrid algorithm that combines EDF with SCAN algorithm is known as ___________
a) EDS
b) SDF
c) SCAN-EDF
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. If several requests have different deadlines that are relatively close together, then using the SCAN – EDF algorithm ___________
a) the SCAN ordering will service the requests in that batch
b) the EDF ordering will service the requests in that batch
c) the FCFS ordering will service the requests in that batch
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. Multimedia systems require _________ scheduling to ensure critical tasks will be serviced within timing deadlines.
a) soft real time
b) hard real time
c) normal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. The EDF scheduler uses ________ to order requests according to their deadlines.
a) stack
b) disks
c) queue
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. In SCAN – EDF, requests with the same deadlines are ordered according to ___________
a) SCAN policy
b) EDF policy
c) FCFS policy
d) FIFO policy
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Operating System.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter