Operating System Questions & Answers – Disk Management

«
»

This set of Operating System Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Disk Management”.

1. The process of dividing a disk into sectors that the disk controller can read and write, before a disk can store data is known as ____________
a) partitioning
b) swap space creation
c) low-level formatting
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

2. The data structure for a sector typically contains ____________
a) header
b) data area
c) trailer
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. The header and trailer of a sector contain information used by the disk controller such as _________ and _________
a) main section & disk identifier
b) error correcting codes (ECC) & sector number
c) sector number & main section
d) disk identifier & sector number
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. The two steps the operating system takes to use a disk to hold its files are _______ and ________
a) partitioning & logical formatting
b) swap space creation & caching
c) caching & logical formatting
d) logical formatting & swap space creation
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. The _______ program initializes all aspects of the system, from CPU registers to device controllers and the contents of main memory, and then starts the operating system.
a) main
b) bootloader
c) bootstrap
d) rom
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. For most computers, the bootstrap is stored in ________
a) RAM
b) ROM
c) Cache
d) Tertiary storage
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. A disk that has a boot partition is called a _________
a) start disk
b) end disk
c) boot disk
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

8. Defective sectors on disks are often known as __________
a) good blocks
b) destroyed blocks
c) bad blocks
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. In SCSI disks used in high end PCs, the controller maintains a list of _________ on the disk. The disk is initialized during ________ formatting which sets aside spare sectors not visible to the operating system.
a) destroyed blocks, high level formatting
b) bad blocks, partitioning
c) bad blocks, low level formatting
d) destroyed blocks, partitioning
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

10. The scheme used in the above question is known as _______ or ________
a) sector sparing & forwarding
b) forwarding & sector utilization
c) backwarding & forwarding
d) sector utilization & backwarding
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

11. An unrecoverable error is known as _________
a) hard error
b) tough error
c) soft error
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Operating System.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn