Operating System Questions & Answers – I/O System – Application I/O Interface – 2

«
»

This set of Tricky Operating System Questions and Answers focuses on “I/O System – Application I/O Interface – 2”.

1. The ________ can be turned off by the CPU before the execution of critical instruction sequences that must not be interrupted.
a) nonmaskable interrupt
b) blocked interrupt
c) maskable interrupt
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

2. The __________ is used by device controllers to request service.
a) nonmaskable interrupt
b) blocked interrupt
c) maskable interrupt
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. The interrupt vector contains ____________
a) the interrupts
b) the memory addresses of specialized interrupt handlers
c) the identifiers of interrupts
d) the device addresses
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. Division by zero, accessing a protected or non existent memory address, or attempting to execute a privileged instruction from user mode are all categorized as ________
a) errors
b) exceptions
c) interrupt handlers
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. For large data transfers, _________ is used.
a) dma
b) programmed I/O
c) controller register
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. A character stream device transfers ____________
a) bytes one by one
b) block of bytes as a unit
c) with unpredictable response times
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. A block device transfers ____________
a) bytes one by one
b) block of bytes as a unit
c) with unpredictable response times
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

8. What is a dedicated device?
a) opposite to a sharable device
b) same as a sharable device
c) can be used concurrently by several processes
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. A keyboard is an example of a device that is accessed through a __________ interface.
a) block stream
b) set of blocks
c) character stream
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

10. In polling ____________
a) busy – wait cycles wait for I/O from device
b) interrupt handler receives interrupts
c) interrupt-request line is triggered by I/O device
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

11. A non blocking system call _________________
a) halts the execution of the application for an extended time
b) does not halt the execution of the application
c) does not block the interrupts
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

12. An asynchronous call ____________
a) returns immediately, without waiting for the I/O to complete
b) does not return immediately and waits for the I/O to complete
c) consumes a lot of time
d) is too slow
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Operating System.

Here’s the list of Best Reference Books in Operating System.

advertisement

To practice tricky questions on all areas of Operating System, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Operating System.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn