Operating System Questions & Answers – Real Time System – Real Time CPU Scheduling – 2

«
»

This set of Operating System Questions and Answers focuses on “Real Time CPU Scheduling – 2” and will also be useful for GATE examinations.

1. To schedule the processes, they are considered _________
a) infinitely long
b) periodic
c) heavy weight
d) light weight
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. If the period of a process is ‘p’, then what is the rate of the task?
a) p2
b) 2*p
c) 1/p
d) p
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. The scheduler admits a process using __________
a) two phase locking protocol
b) admission control algorithm
c) busy wait polling
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

4. The ____________ scheduling algorithm schedules periodic tasks using a static priority policy with preemption.
a) earliest deadline first
b) rate monotonic
c) first cum first served
d) priority
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. Rate monotonic scheduling assumes that the __________
a) processing time of a periodic process is same for each CPU burst
b) processing time of a periodic process is different for each CPU burst
c) periods of all processes is the same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. In rate monotonic scheduling, a process with a shorter period is assigned __________
a) a higher priority
b) a lower priority
c) higher & lower priority
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. There are two processes P1 and P2, whose periods are 50 and 100 respectively. P1 is assigned higher priority than P2. The processing times are t1 = 20 for P1 and t2 = 35 for P2. Is it possible to schedule these tasks so that each meets its deadline using Rate monotonic scheduling?
a) yes
b) no
c) maybe
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

8. If a set of processes cannot be scheduled by rate monotonic scheduling algorithm, then __________
a) they can be scheduled by EDF algorithm
b) they cannot be scheduled by EDF algorithm
c) they cannot be scheduled by any other algorithm
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. A process P1 has a period of 50 and a CPU burst of t1 = 25, P2 has a period of 80 and a CPU burst of 35. The total CPU utilization is?
a) 0.90
b) 0.74
c) 0.94
d) 0.80
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

10. A process P1 has a period of 50 and a CPU burst of t1 = 25, P2 has a period of 80 and a CPU burst of 35. Can the processes be scheduled without missing the deadlines?
a) Yes
b) No
c) Maybe
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Operating System.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn