Operating System Question & Answers – Multimedia Systems

«
»

This set of Operating System Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Multimedia Systems”.

1. What is multimedia file?
a) is same as any other regular file
b) must be accessed at specific rate
c) stored on remote server can not be delivered to its client
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. In which type of streaming multimedia file is delivered to the client, but not shared?
a) real-time streaming
b) progressive download
c) compression
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. Which one of the following is the characteristic of a multimedia system?
a) high storage
b) high data rates
c) both high storage and high data rates
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

4. The delay that occur during the playback of a stream is called ___________
a) stream delay
b) playback delay
c) jitter
d) event delay
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. Which algorithm can be optimized to meet the timing deadlines and rate requirements of continuous media?
a) Earliest-Deadline-First scheduling
b) SCAN-EDF scheduling
c) Both Earliest-Deadline-First scheduling & SCAN-EDF scheduling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. Real time streaming protocol is used ___________
a) to control streaming media servers
b) for establishing and controlling media sessions between endpoints
c) to provide real time control of playback of media files from the server
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. In teardown state of real time streaming protocol is ___________
a) the server resources for client
b) server delivers the stream to client
c) server suspends delivery of stream
d) server breaks down the connection
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

8. CineBlitz multimedia server supports ___________
a) real time clients
b) non-real time clients
c) both real time & non-real time clients
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. Multimedia system require hard real time scheduling ___________
a) to ensure critical tasks will be serviced within timing deadlines
b) to deliver the media file to the client
c) to minimize the delay
d) for security
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. Which one of the following resource is not necessarily required on a file server?
a) secondary storage
b) processor
c) network
d) monitor
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Operating System.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn