Engineering Metrology Questions and Answers – Measure the Angle of a V-Groove

«
»

This set of Engineering Metrology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Measure the Angle of a V-Groove”.

1. Which of the following is used for measuring the angle of V-groove?
a) Two discs of same size
b) Two pins of different size
c) One disc only
d) One pin only
View Answer

Answer: b
Explanation: For measuring the angle of V-groove, two discs or two pins are used. These pins or discs are of different size. There is also a need of height gauge in this angle measurement method.
advertisement

2. What is the first step in the measurement of angle of the V-groove?
a) Small disc is placed in the groove
b) Flatness of groove is tested
c) Bigger disc is placed in the groove
d) Both discs are placed simultaneously
View Answer

Answer: a
Explanation: In the method of measuring the angle of V-groove, First step is that the small disc is placed in the groove. After that height of the smaller disc above the surface plate is measured with the help of height gauge.

3. Which of the following is true about the method of measuring the angle of V-groove?
a) Larger disc is placed over the smaller disc in groove
b) Larger disc is placed in the groove after removing the smaller disc
c) Smaller disc is placed below the smaller disc
d) Larger disc is placed in the groove without removing the smaller disc
View Answer

Answer: b
Explanation: After removing the smaller disc from the groove, bigger disc is placed in the groove. The height of disc let ‘h2’ is again measured with the help of height gauge.

4. Which of the following is not true for the high accuracy in the method of finding the angle of V-groove?
a) Height of smaller should be measured by sensitive indicator
b) Height of larger discs should be measured by using slip gauges
c) Use of height gauge give more accuracy than slip gauges
d) Use of both slip gauge and sensitive indicator increase accuracy
View Answer

Answer: c
Explanation: To increase the accuracy of the method or for higher accuracy, height of the smaller and bigger disc let h1 and h2 respectively can be measured by using sensitive indicator. Use of slip gauges for this purpose will also improve accuracy.
advertisement

5. Which of the following statement is true for the measurement of angle of V-groove using discs?
Statement 1: This method is good for the measurement of the angle of machine tool sides.
Statement 2: Discs should always touch the sloping sides of the groove.
a) T, T
b) F, T
c) T, F
d) F, F
View Answer

Answer: a
Explanation: This method which is used to measure angle of V-grooves is also very suitable for measuring the angle of profile and angle of machine-tool slides.
The discs used in this method should be of such diameter that they always touch the sloping sides of the groove only.

6. Which of the following can be used in the case of threads to measure the difference in heights of discs when the angle of V-groove?
a) Slip gauges
b) Height gauges
c) Screw gauges
d) Dial indicator
View Answer

Answer: d
Explanation: This method is also very suitable for measuring the angle of shallow grooves and threads.
To measure the difference of disc height say, (h2-h1) in case of threads, can be measured by dial indicator.

7. What is the formula of the angle of a V-groove?
a) Sin A/2 = (d2-d1)/2 ÷ (h2-h1)-((d2-d1)/2)
b) Tan A/2 = (d2-d1)/2 ÷ (h2-h1)-((d2-d1)/2)
c) Cot A/2 = (d2-d1)/2 ÷ (h2-h1)-((d2-d1)/2)
d) Cos A/2 = (d2-d1)/2 ÷ (h2-h1)-((d2-d1)/2)
View Answer

Answer: a
Explanation: Sin A/2 = (d2-d1)/2 ÷ (h2-h1)-((d2-d1)/2) is the formula of angle of groove where A is the angle of V-groove, d2 and d1 are the diameters of discs and h2 and h1 are the height of discs from surface plate.
advertisement

8. What is the formula of distance between centre of discs in the method of measurement of the angle of V-grooves using discs?
a) (h2+h1)-((d2-d1)/2)
b) (h2-h1)-((d2-d1)/2)
c) (h2-h1)+((d2-d1)/2)
d) (h2-h1)-((d2+d1)/2)
View Answer

Answer: b
Explanation: If O1 and O2 are the centres of the two balls used in this method and O1B is drawn parallel to one of the inclined surfaces & O2B is perpendicular to O1B. Then, O2O1B equals half the angle of V-groove and the distance between centres i.e. O1O2 is given by (h2-h1)-((d2-d1)/2).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Metrology.

To practice all areas of Engineering Metrology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn