Engineering Metrology Questions and Answers – Expanded Uncertainty

This set of Engineering Metrology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Expanded Uncertainty”.

1. What is the actual definition of expanded uncertainty?
a) Uncertainty of the measurement result expressed as a standard deviation
b) Quantity defining an interval about the measurement result
c) Evaluation method of uncertainty by the statistical analysis of series of observations
d) Uncertainty Evaluation method by other than the statistical analysis
View Answer

Answer: b
Explanation: The quantity that defines an interval about the measurement outcome which can be expected to include a large portion of the distribution of values that could be attributed to the measurand.

2. What is the relation of expanded uncertainty with coverage factor and combined uncertainty?
a) Expanded uncertainty = Coverage factor * Combined uncertainty
b) Combined uncertainty = Coverage factor * Expanded uncertainty
c) Coverage factor = Combined uncertainty * Expanded uncertainty
d) Coverage factor * Combined uncertainty * Expanded uncertainty = 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The equation which is used to calculate expanded uncertainty is a very basic equation. To calculate expanded uncertainty, one will need to multiply a coverage factor by the combined uncertainty.

3. What is the confidence interval for the value of coverage factor ‘2’?
a) 95 %
b) 94 %
c) 95.45 %
d) 94.45 %
View Answer

Answer: c
Explanation: Confidence interval for the value of coverage factor 2 is generally taken as 95 % but it is not the actual value. The actual value for this is 95.45 %. For 95 % confidence interval, actual ‘k’ or coverage factor is 1.96.
advertisement
advertisement

4. Which table is generally used to find the coverage factor?
a) Student’s T table
b) F distribution table
c) Wishart distribution table
d) Tau distribution table
View Answer

Answer: a
Explanation: Student’s T table is generally used to find coverage factor. The values are generally found at the bottom of the table especially the last row and it is generally marked with the infinity (∞) symbol.

5. What is the value of coverage factor which is generally used in the manufacturing industry?
a) 2
b) 2.89
c) 3
d) 3.89
View Answer

Answer: d
Explanation: In the manufacturing industry, the main aim is for a failure rate of 1 in ten thousand or a coverage factor ‘k’ of 99.99% confidence, where coverage factor = 3.89. However, Confidence intervals can be greater or smaller for different industries depending on acceptable failure rates.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Which of the following option is true for given statements about expanded uncertainty and coverage factor?
Statement 1: Last calculation is the expanded uncertainty when estimating uncertainty in measurement.
Statement 2: In metrology industry, the mostly used value of the coverage factor is 2.
a) T, F
b) F, F
c) T, T
d) F, T
View Answer

Answer: c
Explanation: In metrology industry, a typically estimate of uncertainty to 95.45% confidence and coverage factor where k=2 is used. It can vary according to requirement. Last calculation is generally the expanded uncertainty while estimating measurement uncertainty.

7. Which option is not correct about coverage factor?
a) It is a number which is generally larger than 1
b) Range – 2 to 7
c) Can be calculated by using MS excel
d) Depends on the selected coverage probability
View Answer

Answer: b
Explanation: The coverage factor generally depends upon the probability distribution type of the output measurement quantity in the measurement model and on the selected coverage probability. Its range is generally between 2 to 3, can be more for special purposes.
advertisement

8. What is the formula for relative expanded uncertainty?
a) Ur = U/| y |
b) Ur = U/y
c) Ur = U*| y |
d) Ur = U*2y
View Answer

Answer: a
Explanation: In analogy with relative standard uncertainty Ur and relative combined standard uncertainty Uc,r the relative expanded uncertainty of a measurement result y is Ur = U/ | y |, y is not equal to zero and U is expanded uncertainty.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Metrology.

advertisement

To practice all areas of Engineering Metrology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.