Engineering Metrology Questions and Answers – Check the Angle of a Tapered Hole

«
»

This set of Engineering Metrology Problems focuses on “Check the Angle of a Tapered Hole”.

1. How many balls are needed in the method to check the angle of a tapered hole?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: In the method of checking the angle of a tapered hole, there is a need for two balls. Depth gauge and height gauge are also required. This method is suitable for checking the angle of a tapered ring gauge.
advertisement

2. At what position a smaller ball is placed in the hole to check the angle of a tapered hole?
a) Lower position
b) Upper position
c) Middle position
d) At any position
View Answer

Answer: a
Explanation: In the method to check the angle of tapered hole, Firstly the small ball of radius let R is inserted in lower position in the hole and depth H from the upper surface of tapered hole to the top of the ball is measured.

3. Which of the following gauge is generally used to measure distance between top of ball and tapered hole in the method of checking angle of a tapered hole?
a) Depth gauge
b) Slip gauge
c) Height gauge
d) Angle gauge
View Answer

Answer: c
Explanation: In this method of checking the angle of tapered hole the bigger ball of radius let R is placed in the hole and distance H. The distance between tapered hole and the top of the ball is measured with height gauge.

4. Which of the following is correct about smaller ball using in the method of checking angle of tapered hole by using balls?
a) Small ball should be of the size so that it will be seated somewhere in between hole
b) Small ball should be of the size so that it will be seated at the bottom most position in the hole
c) Small ball should be of the size so that it will be seated at the top most position in the hole
d) There is no effect of ball position on the method
View Answer

Answer: a
Explanation: In this method to check the angle of tapered hole, balls are used. Smaller ball is of such size that it will be seated somewhere between the hole that is not at the bottom and not at the top. Above it bigger ball will be placed.
advertisement

5. Which of the following is true about the method of checking the angle of a tapered hole?
Statement 1: Balls of different sizes are used.
Statement 2: This method can be used to check relief clearance of dies.
a) T, F
b) F, F
c) T, T
d) F, T
View Answer

Answer: c
Explanation: To check the angle of tapered hole, balls of different size are used. This method is suitable for checking the angle of a tapered ring gauge and very suitable for measuring the relief clearance of dies.

6. What is the formula to find angle of tapered hole?
a) CosA/2 = (R1-R2)/(H1+H2+R1-R2)
b) SinA/2 = (R1-R2)/(H1+H2+R1-R2)
c) TanA/2 = (R1-R2)/(H1+H2+R1-R2)
d) CotA/2 = (R1-R2)/(H1+H2+R1-R2)
View Answer

Answer: b
Explanation: SinA/2 = (R1-R2)/(H1+H2+R1-R2) this is the formula to find angle of tapered hole where A is the angle of tapered hole. R1 and R2 is the radius of smaller and bigger ball respectively. H1 and H2 are the heights.

7. Which of the following is true for the measurement of small tapers by balls?
a) Weight of the ball cause no effect on the accuracy of reading
b) Measuring pressure exerted can cause axial movement
c) Measuring pressure exerted cause no effect on the accuracy of reading
d) Accuracy of small taper measurement is same as large taper
View Answer

Answer: b
Explanation: A precaution is needed when the small taper is measured with the help of balls. If the ball is allowed to drop in the hole, it will wedge the taper of the hole. Ball weight and measuring pressure that is exerted over it can cause appreciable axial movement and can give inaccurate readings.
advertisement

8. What is the modified formula of checking angle of tapered hole when both the balls lie inside the groove?
a) SinA/2 = (R2-R1)/(H1+R2-(H2+R2))
b) SinA = (R2-R1)/(H1+R2-(H2+R2))
c) SinA/2 = (R2-R1)/(H1-R2-(H2+R2))
d) SinA = (R2+R1)/(H1+R2-(H2+R2))
View Answer

Answer: a
Explanation: When both smaller and bigger ball are inside the groove then the formula to find angle of tapered hole will modify. The modified formula is SinA/2 = (R2-R1)/(H1+R2-(H2+R2)), where A is the angle of tapered hole.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Metrology.

To practice all areas of Engineering Metrology Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn