Engineering Metrology Questions and Answers – Computers in Metrology

«
»

This set of Engineering Metrology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Computers in Metrology”.

1. How a system is used to check the surface finish of a surface by CAI?
a) As a mirror
b) As a lens
c) As a black body
d) As a grey body
View Answer

Answer: a
Explanation: For checking surface finish of a surface by machine vision or CAI, the surface is treated as a mirror. The vision system looks at an image of a light source reflected in the surface. Changes in that image signify the defective area.
advertisement

2. How many degrees of freedom is in the robotic arm?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: A robot arm has four degrees of freedom, the motions are three rectangular linear motions and wrist motion. It is brought for the inspection near the equipment while being machined.

3. Which of the following is used to control the robot arm?
a) Microprocessor
b) Keyboard
c) Mouse
d) Computer
View Answer

Answer: a
Explanation: The motion of the robot arm is controlled by a microprocessor. It performs simultaneous multi-axis control of position, acceleration and speed and provides high dynamic arm performance.

4. How many levels are organized in an inspection data handling?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The inspection data handling is organized at 2 levels; first is to perform the dimensional analysis of the part to discriminate good parts, bad parts and reworkable parts and second is the inspection data is reduced on real-time statistical basis to derive trends.

5. What is the use of stroboscope technology?
a) Optically freezing the motion of rotating part
b) Mechanically freezing the motion of reciprocating part
c) Optically freezing the motion of reciprocating and rotating part
d) Mechanically freezing the motion of reciprocating and rotating part
View Answer

Answer: c
Explanation: Stroboscope technology is used for optically freezing the motion of reciprocating or rotating parts. Fibre optics is the main reason for the remote inspection. It is possible by fibre optics.
advertisement

6. Which of the following is used for automatic inspection?
a) Universal probes
b) Hydrolysis probes
c) Electronic probes
d) Mechanical probes
View Answer

Answer: a
Explanation: Hundreds of readings may be taken in an automatic process and then processed, analysed and results are produced. Automatic inspection is carried out by universal probes. Operator intervention is not required in a fully automatic inspection.

7. How many points are needed on the circumference to define a circle by computer?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: If 3 points on the circumference of a circle are completely defined then a computer can easily define the circle. Manually this work is very painstaking and very time consuming too. Also in gear measuring machine, the use of computer give final results in no time and very accurately.

8. What is another name of computer aided inspection?
a) Computer aided machining
b) Visionary machining
c) Machine vision
d) Visionary inspection
View Answer

Answer: c
Explanation: Machine vision is a technique which allows a sensor to view a scene and derive a decision logically without further human intervention. Advantages of machine vision systems are consistency, high speed and reliability.

9. Which of the following is mounted on a robot arm for inspecting complicated surfaces?
a) Vision sensor
b) Proximity sensor
c) Heat sensor
d) Touch sensor
View Answer

Answer: a
Explanation: It’s possible to look directly for defects if the defects are relied upon to have a distinct contrast with the correct surface. The vision sensor can be mounted on a robot arm for inspecting large or complicated surfaces.

10. Which of the following is used to detect the modulated reflected light from any irregularity on the surface?
a) Television camera
b) Light intensity sensor
c) Modulator
d) Video processor
View Answer

Answer: d
Explanation: When the light beam hits the material then any surface irregularity modulates the reflected light. This is detected by a video processor and also microcomputer in an evaluation unit.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Metrology.

To practice all areas of Engineering Metrology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn