Engineering Metrology Questions and Answers – Quality Management and Quality System Requirements

«
»

This set of Tricky Engineering Metrology Questions and Answers focuses on “Quality Management and Quality System Requirements”.

1. What is the primary focus of the quality management system?
a) Customer focus
b) Engagement of people
c) Process approach
d) Improvement
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary focus of quality management system is to meet the requirements of a customer. The main aspect to sustain success in an organisation is to retain the confidence of customers and other parties on whom it depends.
advertisement

2. What are the responsibilities of management in quality system management?
a) Frequently change responsibilities of employees for flexibility
b) Frequently change authorities for flexibility
c) Authority changes but fixed responsibility
d) Fix authority and responsibility
View Answer

Answer: d
Explanation: The management should fix responsibility and authority of every employee to control and detect nonconformity affecting quality. It must provide all the resources like methods, machinery and money of the desired standard to result in quality work.

3. What is not true for the quality system requirements?
a) Generic
b) Depends upon size of organisation
c) Independent of type of organisation
d) Applicable to any organisation
View Answer

Answer: b
Explanation: All the quality system requirements for organisations as per ISO 9001:2015 are generic. These are intended to be applicable to any organization. It does not depend on organisation type or size, or the products and services it provides.

4. What does quality plans specify in a quality system?
a) Work instructions
b) Checklists
c) Clause to clause interpretation of work
d) All resources and their schedule
View Answer

Answer: d
Explanation: Quality plans in quality system specified all the resources and their schedule of acquisition to match with desired schedule of activities. Quality manual provides clause to clause interpretation of work in supplier’s context.
advertisement

5. In how many groups, the quality system and management requirements are divided as per ISO-9001:2000?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: According to ISO-9001:2000, all the quality system and management requirements are considered in 5 heads. These are i) quality management system, ii) resource management, iii) management responsibility, iv) product realisation and v) measurement, analysis and improvement.

6. What is quality control?
a) Process of recognition of entire manufacturing process
b) Concerned with the integration of all the efforts in organisation
c) Detection of defects in a product
d) Minimization of material level
View Answer

Answer: c
Explanation: Quality control (QC) deals with the detection of defects in a product. It also deals with the sorting out rejects. Most of the techniques used in quality control are based on statistical methods.

7. Which option is correct for given statements about quality assurance?
Statement 1: It assures that quality requirements will fulfilled.
Statement 2: Quality assurance is product oriented.
a) F, F
b) T, F
c) T, T
d) F, T
View Answer

Answer: b
Explanation: Quality assurance is process oriented while quality control is product oriented. Quality assurance is a way of preventing defects and is focused on providing confidence that quality requirements needed will be fulfilled.
advertisement

8. What is the purpose of ISO standards created for quality management systems?
a) To certify the process
b) To certify the quality of a product
c) To certify the quality of service
d) To certify the quantity used for product
View Answer

Answer: a
Explanation: The Quality Management System standards created by ISO (International organisation for standardization) are meant to certify the processes of an organization but not the product or service itself. Standards of ISO 9000 do not certify the quality of the service or product.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Metrology.

To practice tricky questions and answers on all areas of Engineering Metrology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn