Engineering Chemistry Questions and Answers – Pseudo Order Reaction

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pseudo Order Reaction”.

1. Reactions which are bimolecular yet following ___________ order kinetics are called pseudo unimolecular reaction.
a) Zero
b) First
c) Second
d) Third
View Answer

Answer: b
Explanation: Reactions that are bimolecular yet following first order kinetics are called pseudo unimolecular reaction. Pseudo means pretentious. Inversion of cane sugar is an example of pseudo first order reaction.
advertisement

2. Which of the following is an example of pseudo first order reaction?
a) Saponification of ester
b) Oxidation of hydrogen bromide
c) Gaseous decomposition of hydrogen iodide
d) Inversion of cane sugar
View Answer

Answer: d
Explanation: Inversion of cane sugar is an example of pseudo first order reaction. All the other options are not the example of pseudo first order reaction.

3. Which concentration plot is linear for a first order reaction? (A is one of the reactant)
a) [A] versus time
b) [A]2 versus time
c) Ln[A] versus time
d) √[A] versus time
View Answer

Answer: c
Explanation: The ln[A] versus time plot is linear and other graphs are curved for a first order reaction. For a zero order reaction, [A] versus time concentration plot is linear. For a second order reaction, 1/[A] versus time concentration plot is linear.

4. Based on the collision model, the atoms at the top of the potential energy hill are called ___________
a) Transition state
b) Energetic atom
c) Steric factor
d) Activation energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the collision model, the atoms at the top of the potential energy hill are called transition state. The transition state is the state corresponding to the highest energy along the reaction coordinate. It has more free energy in comparison to the substrate or product; thus, it is the least stable state.
advertisement

5. What does termolecular refer to?
a) 2 molecules colliding
b) 3 molecules colliding
c) 4 molecules colliding
d) 5 molecules colliding
View Answer

Answer: b
Explanation: Termolecular means a collision of three molecules. Ter refers to three.

6. For a certain reaction, the rate = k[NO]2[O2], when the initial concentration of NO is tripled, the initial rate ___________
a) Increases by a factor of nine
b) Increases by a factor of three
c) Increases by a factor of six
d) Decreases by a factor of nine
View Answer

Answer: a
Explanation: For a certain reaction, the rate = k[NO]2[O2], when the initial concentration of NO is tripled, the initial rate increases by a factor of nine. Here, the reaction is of the order 3.

7. In a series of reactions, the rate determining step is ___________
a) Simplest
b) Fast and complex
c) Fastest
d) Slowest
View Answer

Answer: d
Explanation: In a series of reactions, the rate determining step is the slowest step. The rate determining step is the slowest step of a chemical reaction that determines the speed (rate) at which the overall reaction proceeds.
advertisement

8. Threshold energy is the sum of ___________
a) Internal energy and external energy of reactants
b) Activation energy and external energy of reactants
c) Activation energy and internal energy of reactants
d) Activation energy and thermal energy
View Answer

Answer: c
Explanation: Threshold energy is the sum of activation energy and internal energy of reactants. The threshold energy for the production of a particle is the minimum kinetic energy a pair of traveling particles must have when they collide.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn