Engineering Chemistry Questions and Answers – The Photochemistry of Vision

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Photochemistry of Vision”.

1. Which vitamin is important for vision?
a) Vitamin A
b) Vitamin B
c) Vitamin C
d) Vitamin D
View Answer

Answer: a
Explanation: Vitamin A is important for vision. It is also known as retinol. It is required by the retina of the eye.
advertisement

2. In the mechanism of vision, cis-retinal is converted into trans-retinal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cis-retinal can absorb light at a specific wavelength. By absorbing visible light, it undergoes isomerization and cis-retinal is converted into trans-retinal.

3. Retina is made up of which type of cells?
a) Rods and cones
b) Rids and cones
c) Rods and coans
d) Rods and rhodospin
View Answer

Answer: a
Explanation: Retina is made up of two types of cells. They are rods and cones. They are light sensitive photoreceptor cells.

4. Which of the following is incorrect?
a) Retina is made up of rods and cones
b) Cones are lesser in number as compared to rods
c) Rods are more sensitive than cones
d) Cones are responsible for vision in dim light
View Answer

Answer: d
Explanation: Retina is made up of two types of cells. They are rods and cones. Rods are more sensitive than cones. Cones are fewer in numbers than rods. Rods are responsible for vision in dim light.

5. Rhodospin is a ______ pigment in the rod cells of retina.
a) red
b) yellow
c) green
d) black
View Answer

Answer: a
Explanation: Rhodospin is a red pigment in the rod cells of the retina. It is extremely sensitive to light. So, it works only in low light.
advertisement

6. Rhodospin is a combination of opsin and _______
a) 11-cis-retinal
b) 10-cis-retinal
c) 11-trans-retinal
d) 10-trans-retinal
View Answer

Answer: a
Explanation: Rhodospin is a combination of opsin and 11-cis-retinal. Opsin is a protein and it is colorless. 11-cis-retinal is highly conjugated aldehyde.

7. Select the incorrect statement from the following.
a) Rods are found at the periphery of the retina
b) Cones are at the centre of the retina
c) Rods has high resolution compared to cones
d) Cones have high resolution compared to rods
View Answer

Answer: c
Explanation: Rods are found at the periphery of retina whereas cones are found at the centre of the retina. Cones have high resolution as compared to rods.

8. All animals possess both rods and cones.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Some animals do not possess both rods and cones. Owls have rods and can see only in dim light. Pigeons have cones and can see only in bright light.

9. Which scientist first discovered that rod cells contain rhodospin?
a) Franz Boll
b) Benjamin Franklin
c) Robert Lewis
d) Andrew Boll
View Answer

Answer: a
Explanation: Rod cells contain rhodospin was first discovered by German physiologist Franz Boll. Molecular weight of human rhodospin is 41000 and it has 348 amino residues.
advertisement

10. A disorder in which rod cells in the retina lose their ability to respond to light is called as ______
a) Color blindness
b) Night blindness
c) Day blindness
d) Retina blindness
View Answer

Answer: b
Explanation: A disorder in which the rod cells in the retina lose their ability to respond to light is called night blindness. Hence, we cannot see clearly in dim light because of such type of retinal disorder.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn