Engineering Chemistry Questions and Answers – Effect of Temperature on Reaction Rate

«
»

This set of Engineering Chemistry MCQs focuses on “Effect of Temperature on Reaction Rate”.

1. Temperature dependence of reaction rates can be studied by plotting a graph between ___________
a) Concentration of reactants and temperature
b) Concentration of products and temperature
c) Rate constant and temperature
d) Rate of catalysis and temperature
View Answer

Answer: c
Explanation: Temperature dependence of reaction rates can be studied by plotting a graph between rate constant and temperature for different reactions.

2. The ratio of the rate constant of a reaction at two temperatures differing by __________0C is called temperature coefficient of reaction.
a) 2
b) 10
c) 100
d) 50
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of the rate constant of a reaction at two temperatures differing by 100C is called temperature coefficient of reaction.

3. According to Arrhenius equation, rate constant(k) is proportional to ___________
a) Activation Energy (E)
b) eE
c) e1/E
d) e-E
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Arrhenius equation, k = Ae-Ea/RT. So, rate constant(k) is proportional to e-E.
advertisement
advertisement

4. How does half life period of a first order reaction vary with temperature?
a) It increases
b) It decreases
c) It remains the same
d) Both increases as well as decrease
View Answer

Answer: a
Explanation: Half-life period of a first order reaction is directly proportional to the rate constant. So, it increases with increase in temperature.

5. How many times the rate of reaction increases at 200C for a reaction having the activation energies in the presence and absence of catalyst as 50 kJ/mol and 75 kJ/mol?
a) 1000
b) 10000
c) 30000
d) 50000
View Answer

Answer: c
Explanation: The rate of reaction will increase 28,592 times, i.e. 30,000 times.

6. Which of the following method is used to determine the order of the reaction in which two or more reactants take part?
a) Integration method
b) Half life period method
c) Graphical method
d) Ostwald’s isolation method
View Answer

Answer: d
Explanation: Ostwald’s isolation method is used to determine the order of the reaction in which two or more reactants take part. Kinetic isolation conditions were identified that enabled determination of the reaction order for interfacial charge recombination.
Participate in Engineering Chemistry I Certification Contest of the Month Now!

7. Which of the following method is satisfactory only for a simple homogeneous reaction?
a) Integration method
b) Half life period method
c) Graphical method
d) Ostwald’s isolation method
View Answer

Answer: a
Explanation: Integration method is satisfactory only for simple homogeneous reaction and lead to wrong conclusion for complex reactions.
advertisement

8. A zero order reaction is one ___________
a) In which rate is independent of reactants concentration
b) In which one of the reactant is in large excess
c) Whose rate is not affected by time
d) Whose rate increases with time
View Answer

Answer: a
Explanation: A zero order reaction is one in which rate is independent of reactants concentration. It only depends upon the rate constant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

advertisement

To practice MCQs on all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.