Engineering Chemistry Questions and Answers – Laws of Photochemistry

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Laws of Photochemistry”.

1. __________ is also known as the Principle of Photochemical Activation.
a) Grothus–Draper law
b) Lambert’s law
c) Draper law
d) Stark law
View Answer

Answer: a
Explanation: Grothus–Draper law is also known as the Principle of Photochemical Activation. This law states that only that light which is absorbed by a system is responsible for doing a photochemical change.
advertisement

2. The absorbed radiation does not necessarily cause a chemical reaction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, the absorbed radiation does not necessarily cause a chemical reaction. If the environment is not conducive for the molecules to react, then the light energy will remain unused or in some cases may be re-emitted as heat or light.

3. When a beam of light is allowed to pass through a transparent medium, the rate of decrease of intensity with the thickness of medium is __________ to the intensity of the light.
a) inversely proportional
b) directly proportional
c) equal
d) not related
View Answer

Answer: b
Explanation: As per Lambert’s law, when a beam of light passes through a transparent medium, the rate of decrease of intensity with the thickness of medium is directly proportional to the intensity of the light. Mathematically, it may be stated as follows: -dI/t=kI.

4. The intensity of a beam of monochromatic light ___________ with the increase in the concentration of the absorbing substance arithmetically.
a) decrease exponentially
b) increase exponentially
c) decrease linearly
d) increase linearly
View Answer

Answer: a
Explanation: As per Beer’s Law, the intensity of incident light decreases exponentially with the increase in concentration of the absorbing substance arithmetically. Mathematically, it is shown as follows: I = Io/ekc.

5. __________ is also known as Principle of Quantum Activation.
a) Lambert’s law
b) Beer’s law
c) Stark-Einstein law
d) Stark law
View Answer

Answer: c
Explanation: Stark-Einstein law is also known as the Principle of Quantum Activation. It states that in a primary photochemical process, only one molecule is activated for every photo of light absorbed by the chemical system.
advertisement

6. When a molecule absorbs a photon, it is necessary that only one molecule should react.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When a molecule absorbs a photon, it is not necessary that only one molecule should react. It may or may not react or may cause the reaction of many molecules through a chain mechanism.

7. Beer-Lambert law is applicable if ____________
a) temperature changes
b) dilute solution is used
c) non-monochromatic radiation is used
d) temperature varies linearly
View Answer

Answer: b
Explanation: Beer-Lambert law is not applicable if temperature changes during measurements. It is also not applicable if non-monochromatic radiation is used. It is applicable only to dilute solutions.

8. When light falls on a cell containing a reaction mixture __________ component of light is responsible for producing chemical reaction.
a) absorbed
b) adsorbed
c) transmitted
d) reflected
View Answer

Answer: a
Explanation: When light falls on a cell containing a reaction mixture, some light is absorbed and the remaining light is transmitted. Transmitted light is chemically ineffective whereas absorbed component of light is capable of producing chemical reaction.

9. Grothus – Draper law is __________ in nature.
a) purely qualitative
b) quantitative
c) qualitative and quantitative
d) non-acceptable
View Answer

Answer: a
Explanation: Grothus – Draper law is qualitative in nature. It does not give us any idea about the relation between absorbed radiations and molecules undergoing change.

10. Stark-Einstein studied the __________ aspects of photochemical reactions by application of quantum theory of light.
a) qualitative
b) quantitative
c) geometrical
d) qualitative and quantitative
View Answer

Answer: b
Explanation: Stark-Einstein studied the quantitative aspects of photochemical reactions by application of the quantum theory of light. They observed that each molecule taking part in the reaction absorbs only one photon of light.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn