Engineering Chemistry Questions and Answers – Molecular Aggregation

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Molecular Aggregation”.

1. The main cause of molecular aggregation is ___________
a) Conduction
b) Induction
c) Inter-molecular interactions
d) Resonance
View Answer

Answer: c
Explanation: The main cause of molecular aggregation is inter-molecular interactions. Inter-molecular interactions stem from the electric properties of atoms. Being the cause of molecular aggregation, inter-molecular forces are at the roots of chemistry and are the fabric of the world.
advertisement

2. From where does the inter-molecular interaction originate?
a) From the electric properties of atoms
b) From the cohesive properties of atoms
c) From the magnetic properties of atoms
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Inter-molecular interactions originate from the electric properties of atoms. Inter-molecular interactions stem from the electric properties of atoms. Being the cause of molecular aggregation, inter-molecular forces are at the roots of chemistry and are the fabric of the world.

3. Which of the following is not a state of aggregation of matter?
a) Solid
b) Liquid and Gas
c) Plasma
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Solid, liquid, gas and plasma are the four states of aggregation of matter.

4. The process by which individual molecules form the defined aggregate is called ___________
a) Self-aggregation
b) Self-assembly
c) Aggregation
d) Assembly
View Answer

Answer: b
Explanation: The process by which individual molecules form the defined aggregate is called self-assembly. Molecular self-assembly is the process by which molecules adopt a defined arrangement without guidance or management from an outside source.
advertisement

5. In water, non-polar molecules tend to aggregate because they are forced to come into close proximity with each other due to ___________
a) Hydrophobic interactions
b) Hydrophilic interactions
c) Vander Waals interactions
d) Electrovalent interactions
View Answer

Answer: a
Explanation: In water, non-polar molecules tend to aggregate because they are forced to come into close proximity with each other due to hydrophobic interactions.

6. Which type of molecules forms aggregate through a self-assembly process that is driven by the hydrophobic effect?
a) Electrophilic
b) Nucleophilic
c) Ambiphilic
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Ambiphilic molecules form aggregate through a self-assembly process that is driven by the hydrophobic effect. Molecular self-assembly is the process by which molecules adopt a defined arrangement without guidance or management from an outside source.

7. Why metallic bonds are non-directional?
a) Because there is a uniform distribution of mobile valence electrons around the kernels
b) Because there is a non-uniform distribution of mobile valence electrons around the kernels
c) There is no change in inter-kernel distance
d) There is a change in inter-kernel distance
View Answer

Answer: a
Explanation: Metallic bonds are non-directional because there is a uniform distribution of mobile valence electrons around the kernels, provided there is no change in inter-kernel distance.
advertisement

8. The number of molecules in a conduction band ___________
a) Increases with fall in temperature
b) Decreases with a rise in temperature
c) Increases with a rise in temperature
d) Does not depend upon the temperature
View Answer

Answer: c
Explanation: The number of molecules in the conduction band increases with the rise in temperature. At high temperatures, randomness increases and more molecules move towards the conduction band.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn