Energy Engineering Questions and Answers – Engine Starting Methods – 1

«
»

This set of Energy Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engine Starting Methods – 1”.

1. The automotive battery is also known as __________
a) lithium ion battery
b) lead-acid storage battery
c) zinc carbon battery
d) weston cell battery
View Answer

Answer: b
Explanation: The automotive battery, also known as Lead-acid storage battery is an electrochemical device that produced voltage and delivers current. In an automotive battery we can reserve the electrochemical action, thereby recharging the battery, which will then give many years of service.

2. What is present inside a battery?
a) Electrolyte
b) Fluids
c) Acid
d) Steam
View Answer

Answer: a
Explanation: The electrolyte inside the battery is a mixture of sulfuric acid and water. Sulfuric acid is very corrosive; if it gets on your skin it should be flushed with water. The automotive battery requires special handling. If it gets in your eyes it should be flushed with mild solution of baking soda and water.

3. What do batteries emit while charging?
a) Nitrogen
b) Oxygen
c) Hydrogen
d) Carbon
View Answer

Answer: c
Explanation: When charging, the battery will emit hydrogen gas; it is therefore extremely important to keep the flames and sparks away from battery. It is also advisable to wear goggles and gloves while servicing the battery.

advertisement
advertisement

4. The battery cannot be sealed because ____________
a) they emit noxious gases
b) they emit hydrogen
c) to be exposed to air
d) to have the ventilation
View Answer

Answer: c
Explanation: Because batteries emit hydrogen gas while charging, the battery case cannot be completely sealed. Years ago there was a vent cap for each cell and we had to replenish the cells when the electrolyte evaporated. Today’s batteries (maintenance free) have small vents on the side of the battery; the gases emitted have to go through baffles to escape.

5. What does CCA stand for in engine starting methods?
a) Circuit card assembly
b) Cold cranking amps
c) Chromated copper arsenate
d) Capital cost allowances
View Answer

Answer: b
Explanation: Today’s batteries are rated in term of cold cranking amps. This represents the current that the battery can produce for 30 seconds at 0oC before the battery voltage drops below 7.2 volts. An average battery today will have a CCA (Cold Cranking Amps) of 500.

6. Which of the following problem naturally occurs around the battery?
a) Corrosion
b) Scaling
c) Pore formation
d) Rust
View Answer

Answer: a
Explanation: Corrosion naturally occurs around the battery. Electrolyte condensation contains corrosive sulfuric acid, which destroys the metal of battery terminals, cable ends and battery hold down parts. To clean away the corrosion, use a mixture of baking soda and water.

7. How many key switch positions are there in general in ignition switch?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: The ignition switch allows the driver to distribute electrical current to where it is needed. There are generally 5 key switch positions they are:
i) Lock
ii) Off
iii) Run
iv) Start
v) Accessory.
advertisement

8. In which switch position are all circuits open?
a) Lock
b) Run
c) Start
d) Accessory
View Answer

Answer: a
Explanation: In lock position all circuits are open and the steering wheel is in lock position. In some cars, the transmission lever cannot be moved in this position. If the steering wheel is applying pressure to the locking mechanism, the key might be hard to turn.

9. In which ignition switch position is the power supplied to ignition circuit?
a) Off switch position
b) Run switch position
c) Start switch position
d) Lock switch position
View Answer

Answer: c
Explanation: Power is supplied to the ignition circuit in start switch position. That is why the media stops playing in the start position. This position of the ignition switch is spring loaded so that the starter is not engaged while the engine is on. This position is used momentarily, just in order to activate the starter.
advertisement

10. Neutral safety switch varies due to changes in ________
a) ignition
b) applying clutch
c) gear transmission
d) brakes
View Answer

Answer: c
Explanation: This switch opens (denies current to) the starter circuit when the transmission is in any gear but Neutral on automatic transmissions. This switch is normally connected to the transmission linkage or directly on the transmission. Most cars utilize this same switch to apply current to the backup lights when the transmission gear is put in reverse.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Energy Engineering.

To practice all areas of Energy Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.