Optical Communications Questions and Answers – The Optical Receiver Circuit

«
»

This set of Optical Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Optical Receiver Circuit”.

1. ____________ limits receiver sensitivity.
a) Noise
b) Depletion layer
c) Avalanche
d) Current
View Answer

Answer: a
Explanation: Receiver noise affects receiver sensitivity. It can dictate the overall system design. The noise can be temperature, environmental factor or due to components.
advertisement

2. A ____________ performs the linear conversion of the received optical signal into an electric current.
a) Receiver
b) Converter
c) Detector
d) Reflector
View Answer

Answer: c
Explanation: An optical signal is always fed to a detector. A detector is an optoelectronic converter which linearly converts the received optical signal into an electric current.

3. __________ are provided to reduce distortion and to provide a suitable signal shape for the filter.
a) Detector
b) Equalizer
c) Filters
d) Amplifier
View Answer

Answer: b
Explanation: Optical detectors are linear devices. They do not introduce distortion themselves but other components may exhibit nonlinear behaviour. To compensate for distortion, an equalizer is provided in the receiver circuit.

4. A _________ maximizes the received signal-to-noise ratio in the receiver circuitry.
a) Filter
b) Equalizer
c) Detector
d) Reflector
View Answer

Answer: a
Explanation: A filter reduces the noise bandwidth as well as inbounds noise levels. A filter maximizes the received signal-to-noise ratio while preserving the essential features of the signal. It also reduces ISI.

5. ________ can be operated in three connections.
a) Reflectors
b) Diodes
c) LED’s
d) FET’s
View Answer

Answer: d
Explanation: FET’s or bipolar transistors are operated in three useful connections. These are the common emitter, the common base or gate, and the emitter or source follower.
advertisement

6. How many structures of pre-amplifiers exist?
a) Two
b) Three
c) Four
d) One
View Answer

Answer: b
Explanation: The basic structures of pre-amplifiers are observed in three forms. These are low-impedance, high-impedance and trans-impedance front end preamplifier structures.

7. What is the main factor contributing to the choice of the operational amplifier?
a) Gain
b) Impedance
c) Conductance
d) Gain-Bandwidth product
View Answer

Answer: d
Explanation: A TTL interface stage is always used with the operational amplifier. A device that requires higher accuracy often tends to depend on gain-bandwidth product.
The choice of amplifier for receiver accuracy is dependant on gain-bandwidth product.

8. The multiplication factor for the APD varies with the device temperature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Optimum multiplication factor is required for smooth voltage variance. The multiplication factor for APD varies with the device temperature thus making provision of fine control for bias voltage.

9. How many categories of dynamic gain equalizers are available?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: Dynamic gain equalizers are categorized into two types. These are single-channel and multichannel equalizers, thus providing operation using single or multiple wavelengths.
advertisement

10. How many simultaneous channels can be provided in a band DGE(Dynamic gain equalizer)?
a) Six
b) Two
c) Eight
d) Ten
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, eight channels are provided simultaneously in a band DGE. These are for the attenuation purpose of channels along with gain equalization.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Optical Communications.

To practice all areas of Optical Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn