Optical Communications Questions and Answers – Overall Fiber Dispersion & Dispersion – Modified Single Mode Fibers

«
»

This set of Optical Communications Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Overall Fiber Dispersion & Modified Single Mode Fibers”.

1. A multimode step index fiber has source of RMS spectral width of 60nm and dispersion parameter for fiber is 150psnm-1km-1. Estimate rms pulse broadening due to material dispersion.
a) 12.5ns km-1
b) 9.6ns km-1
c) 9.0ns km-1
d) 10.2ns km-1
View Answer

Answer: c
Explanation: The RMS pulse broadening per km due to material dispersion is given by
σm(1 km) = σλLM
= 60*1* 150pskm-1
= 9.0nskm-1
Where σλ= rms spectral width
L= length of fiber
M = dispersion parameter.
advertisement

2. A multimode fiber has RMS pulse broadening per km of 12ns/km and 28ns/km due to material dispersion and intermodal dispersion resp. Find the total RMS pulse broadening.
a) 30.46ns/km
b) 31.23ns/km
c) 28.12ns/km
d) 26.10ns/km
View Answer

Answer: a
Explanation: The overall dispersion in multimode fibers comprises both chromatic and intermodal terms. The total RMS pulse broadening σT is given by
optical-communication-questions-answers-overall-fiber-dispersion-modified single-mode-fibers-q2
Where σm = RMS pulse broadening due to material dispersion
σi= RMS pulse broadening due to intermodal dispersion.

3. Γg= dβ / C*dk. What is β in the given equation?
a) Attenuation constant
b) Propagation constant
c) Boltzmann’s constant
d) Free-space
View Answer

Answer: b
Explanation: Above given equation is an equation of transit time or a group delay(Γg) for a light pulse. This light pulse is propagating along a unit length of a single mode fiber.

4. Most of the power in an optical fiber is transmitted in fiber cladding. State whether the given statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Most of the power in optical fiber is transmitted in fiber core. This is because in multimode fibers, majority of modes propagating in the core area are far from cutoff. Hence more power is transmitted.

5. A single mode fiber has a zero dispersion wavelength of 1.21μm and a dispersion slope of 0.08 psnm-2km-1. What is the total first order dispersion at wavelength 1.26μm.
a) -2.8psnm-1 km-1
b) -3.76psnm-1 km-1
c) -1.2psnm-1 km-1
d) 2.4psnm-1 km-1
View Answer

Answer: b
Explanation: The total first order dispersion for fiber at two wavelength is obtained by
DT(1260 nm) = λS0/4 [1-(λ0/λ)4] = (1260*0.08*10-12)/4* (1-[1550/1260] 4)
= -3.76psnm-1km-1
Where
λ0= zero dispersion wavelength
λ= wavelength
S0=dispersion slope
DT= total first order dispersion.
advertisement

6. The dispersion due to material, waveguide and profile are -2.8nm-1km-1, 20.1nm-1km-1 and 23.2nm-1km-1respectively. Find the total first order dispersion?
a) 36.2psnm-1 km-1
b) 38.12psnm-1 km-1
c) 40.5psnm-1 km-1
d) 20.9psnm-1 km-1
View Answer

Answer: c
Explanation: The total dispersion is given by
DT= DM+ DW+ DP(psnm-1km-1)
Where
DW = waveguide dispersion
DM= Material dispersion
DP= profile dispersion.

7. Dispersion-shifted single mode fibers are created by
a) Increasing fiber core diameter and decreasing fractional index difference
b) Decreasing fiber core diameter and decreasing fractional index difference
c) Decreasing fiber core diameter and increasing fractional index difference
d) Increasing fiber core diameter and increasing fractional index difference
View Answer

Answer: c
Explanation: It is possible to modify the dispersion characteristics of single mode fibers by tailoring of some fiber parameters. These fiber parameters include core diameter and relative index difference.

8. An alternative modification of the dispersion characteristics of single mode fibers involves achievement of low dispersion gap over the low-loss wavelength region between –
a) 0.2 and 0.9μm
b) 0.1 and 0.2μm
c) 1.3 and 1.6μm
d) 2 and 3μm
View Answer

Answer: c
Explanation: Dispersion characteristics can be altered by changing fiber parameters and wavelength. The achievement of low dispersion gap over the region 1.3 and 1.6μm modifies the dispersion characteristics of single mode fibers.

9. The fibers which relax the spectral requirements for optical sources and allow flexible wavelength division multiplying are known as-
a) Dispersion-flattened single mode fiber
b) Dispersion-enhanced single mode fiber
c) Dispersion-compressed single mode fiber
d) Dispersion-standardized single mode fiber
View Answer

Answer: a
Explanation: The dispersion-flattened single mode fibers (DFFS) are obtained by fabricating multilayer index profiles with increased waveguide dispersion. This is tailored to provide overall dispersion say 2psnm-1km-1 over the wavelength range 1.3 to 1.6μm.
advertisement

10. For suitable power confinement of fundamental mode, the normalized frequency v should be maintained in the range 1.5 to 2.4μm and the fractional index difference must be linearly increased as a square function while the core diameter is linearly reduced to keep v constant. This confinement is achieved by-
a) Increasing level of silica doping in fiber core
b) Increasing level of germanium doping in fiber core
c) Decreasing level of silica germanium in fiber core
d) Decreasing level of silica doping in fiber core
View Answer

Answer: b
Explanation: The tailoring of fiber parameters provides suitable power confinement. These parameters may be diameter, index-difference, frequency etc. The doping level of germanium contributes to the tailoring of fiber parameters; which in turn provides suitable power confinement.

11. Any amount of stress occurring at the core-cladding interface would be reduced by grading the material composition. State whether the given statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A problem arises with that of simple step index approach to dispersion shifting is high. The fibers produced exhibit high dopant-dependent losses at operating wavelengths. These losses are caused by induced-stress in the region of core-cladding interface. This can be reduced by grading the material composition of the fiber.

12. The variant of non-zero-dispersion-shifted fiber is called as
a) Dispersion flattened fiber
b) Zero-dispersion fiber
c) Positive-dispersion fiber
d) Negative-dispersion fiber
View Answer

Answer: d
Explanation: The dispersion profile for non-zero dispersion shifted fiber is referred to as bandwidth non-zero-dispersion-shifted fiber. It was introduced to provide wavelength division multiplexed applications to be extended into the s-band. The variant of non-zero-dispersion-shifted fiber can also be referred to as dispersion compensating fiber.

13. Non-zero-dispersion-shifted fiber was introduced in the year 2000. State whether the given statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Non-zero-dispersion-shifted fiber was introduced in mid-1990s to provide wavelength division multiplexing applications. In the year 2000, the dispersion profile for non-zero-dispersion-shifted fiber was introduced.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Optical Communications.
To practice all areas of Optical Communications for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn