Optical Communications Questions and Answers – Optical Network Deployment

«
»

This set of Optical Communications Assessment Questions and Answers focuses on “Optical Network Deployment”.

1. A _________________ is a network connecting several regional or national networks together.
a) Long-haul network
b) Domain network
c) Short-haul network
d) Erbium network
View Answer

Answer: a
Explanation: Long-haul networks are also called as core or backbone networks. These networks connect regional or national networks together on a large scale. This can be extended to extended long haul networks.
advertisement

2. What is the range of transmission of extended long haul network?
a) 200-400 km
b) 600-1000 km
c) 1000-2000 km
d) 2000-4000 km
View Answer

Answer: c
Explanation: Extended long haul networks comprise of DWDM links. The transmission ranges may vary depending upon the complexity of the network. The extended long haul network’s transmission range varies from 1000 to 2000 km.

3. What is the range of transmission of ultra-long haul network?
a) 200-400 km
b) 600-1000 km
c) 1000-2000 km
d) 2000-4000 km
View Answer

Answer: d
Explanation: Ultra haul networks comprise of DWDM links which provides them maximum range. The transmission ranges may vary depending upon the complexity of the network. The ultra-long haul network’s transmission range varies from 2000 to 4000 km.

4. Which feature plays an important role in making the longer haul networks feasible?
a) Channeling
b) Forward error control
c) Backward error control
d) Interconnection
View Answer

Answer: b
Explanation: The longer haul networks can be made feasible by improvements in the DWDM systems and using forward error control mechanism. Such networks operate at channel rates in G-bits.

5. Which of the following is not an element of a submerged cable system?
a) Repeater
b) Branching unit
c) Gain equalizer
d) Attenuator
View Answer

Answer: d
Explanation: The submerged cable system consists of a dry and wet plant. The elements associated with it include a repeater, branching unit, gain equalizer and a line amplifier. Attenuator is not present in cable system.
advertisement

6. ___________ provides interconnection between the United States and European countries.
a) TAT
b) WTE
c) PFE
d) POP
View Answer

Answer: a
Explanation: TAT is abbreviated as transatlantic optical fiber cables. TAT-14 is the newest version which is used as a medium of interconnection between the countries.

7. TAT-14 employs a DWDM bidirectional ring configuration. State whether the given statement is true or false.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: TAT-14 was first used in the year 2000. Its transmission capacity is more that the previous TAT versions. It’s DWDM configuration enables it to connect the various countries of Europe with the United States.

8. A single fiber in TAT-14 can carry _________ wavelength channels.
a) One
b) Twelve
c) Sixteen
d) Ten
View Answer

Answer: c
Explanation: TAT-14 ‘ s single fiber carries a total of 16 wavelength channels. Each channel can allow a transmission rate of 10 Gigabits. It possesses a high operational capacity.

9. Optical MAN’S are usually structured in _______ topologies.
a) Ring
b) Bus
c) Mesh
d) Star
View Answer

Answer: a
Explanation: MAN’s are characterized by changing traffic patterns requiring the networks to be fast. Also, MAN must be cost effective in terms of both operation and maintenance. Hence, they are structured in ring topologies.
advertisement

10. The ________ network is an element of public telecommunication network that connects access nodes to individual users or MAN’s.
a) Ring
b) Access
c) Mesh
d) Nodal
View Answer

Answer: b
Explanation: Access network is usually a last link in the network. It provides the strategies to connect to end-point users on both sides of connection.

11. _____________ is a technique that combines two or more network resources for redundancy or higher throughput.
a) Signal bonding
b) Attenuation
c) Re-signaling
d) Channel bonding
View Answer

Answer: d
Explanation: Channel bonding combines two interfaces. It increases the overall bandwidth by the number of channels bonded. The data-rates are similar in this technique.

12. The upstream traffic in EPON is managed by employing a TDM approach. State whether the given statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: EPON upstream traffic is divided into time slots. The time slots are dedicated to each ONU(Optical network units) in order not to interfere with the data.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Optical Communications.
To practice all areas of Optical Communications Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn