Optical Communications Questions and Answers – Wavelength Conversion and Optical Regeneration

«
»

This set of Optical Communications online quiz focuses on “Wavelength Conversion and Optical Regeneration”.

1. ___________________ is defined as a process by which the wavelength of the transmitted signal is changed without altering the data carried by the signal.
a) Wavelength conversion
b) Attenuation
c) Sigma management
d) Wavelength dispersion
View Answer

Answer: a
Explanation: Wavelength conversion observes the changes in the length of the wave. It does not proportionate with the data carried by the signal or wave.
advertisement

2. The device which is used to perform wavelength conversion is called as ___________
a) Attenuator
b) Wavelength Gyrator
c) Wavelength Circulator
d) Wavelength translator
View Answer

Answer: d
Explanation: Wavelength translator changes the frequency of the wave and hence it is also called as frequency changer. It does not affect the data carried by the wave.

3. A wavelength converter is termed as _______ if the converted wavelength is longer than the original signal wavelength.
a) Down converter
b) Up converter
c) Attenuator
d) Shifter
View Answer

Answer: b
Explanation: A wavelength converter is capable of receiving an incoming signal at any wavelength at the input port and produces output at the output port. A converter is termed as up converter when the output signal wavelength is longer than the original signal wavelength.

4. The ___________ converters cannot process different modulation formats.
a) Shifting
b) Optoelectronic wavelength
c) Opt-circular
d) Magnetic simulating
View Answer

Answer: b
Explanation: In optoelectronic wavelength converters, the information contained in the intensity, frequency, phase of the signal is required to be reprocessed for the purpose of wavelength conversion. It does not process all the modulation formats.

5. The optical medium, in case of optical wavelength conversion is ___________
a) Depleted
b) Linear
c) Non-linear
d) Dispersive
View Answer

Answer: c
Explanation: The implementation of optical wavelength conversion involves non-linearity of the optical medium. It can be either active or passive, each providing different nonlinear effects.
advertisement

6. The process of imposing the nonlinear response of the medium onto the control signal is known as ______________ scheme.
a) Demodulation
b) Absorption
c) Cross-modulation
d) Repeater mixing
View Answer

Answer: c
Explanation: The cross-modulation scheme involves changes produced due to the intensity variation of the intensity-modulated input signal. It takes place in the active cavity.

7. How many approaches are adopted by the cross-modulation scheme?
a) Four
b) Three
c) Two
d) Five
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on the properties of the nonlinear medium, the cross-modulation scheme can be divided into four main approaches. These are cross-gain modulation, cross-phase modulation, cross-absorption modulation, differential polarization modulation.

8. __________ wavelength converters make use of a passive optical medium to exploit non-linear effects.
a) Bipolar
b) Optoelectronic
c) Magnetic
d) Coherent
View Answer

Answer: d
Explanation: The nonlinear effects include four-wave mixing and difference frequency generation. Coherent wavelength converters use a passive medium to extend the changes of nonlinear effects.

9. A _____________ wavelength converter utilizes the nonlinear properties of a semiconductor optical amplifier to perform the conversion process.
a) Cross-gain modulation
b) Cross-phase modulation
c) Cross-absorption modulation
d) Differential polarization modulation
View Answer

Answer: a
Explanation: Cross-gain modulation wavelength converter is also called as XGM wavelength converter. It uses semiconductor optical amplifier(SOA) along with its nonlinear properties for the conversion process.

advertisement

10. The intensity modulated data on one signal wavelength is called as _______
a) Dispersed data
b) Pump signal
c) Probe signal
d) Frequency signal
View Answer

Answer: b
Explanation: Pump signal is intensity modulated data. It produces variations in the carrier density within the SOA which provides inverted gain modulation in the SOA medium.

11. The probe signal is inverse to that of the pump signal. State whether the given statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The gain modulations of the pump signal are imprinted onto the probe signal. Thus, the probe signal acquires the inverse copy of the pump signal, thereby contributing to the wavelength conversion with the pump signal.

12. In the XGM converter, the transfer function maintains the rectangular shape. State whether the given statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: By default, the ideal transfer function should be rectangular in shape. But it does not apply the same for XGM converter as the amplitude gradually decreases.

13. The speed of operation of XGM wavelength conversion is determined by the _______________ of the SOA.
a) Depletion level
b) Hole concentration
c) Carrier dynamics
d) Electron concentration
View Answer

Answer: c
Explanation: The carrier dynamics deals with the interaction time between the input and the probe signal. On increasing the interaction time, the speed of operation of XGM wavelength conversion is increased.
advertisement

14. ____________ is defined as the deviation in the emission frequency with respect to time when a laser is driven by a time-varying current source.
a) Intensity probe
b) Dispersion
c) Attenuation
d) Frequency chirp
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency chirp occurs during the process of XGM and XPM. It is often termed as instantaneous frequency variation.

15. When frequency chirp shifts the optical frequency towards the shorter wavelength, it is known as ________
a) Red shift
b) Green shift
c) Yellow shift
d) Blue shift
View Answer

Answer: d
Explanation: When frequency chirp shifts the optical frequency towards the shorter wavelength, it is known as blue shift. Similarly, when frequency chirp shifts the optical frequency towards the longer wavelength, it is known as red shift.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Optical Communications.
To practice all areas of Optical Communications for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn