Optical Communications Questions and Answers – System Design Considerations

«
»

This set of Optical Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “System Design Considerations”.

1. __________ is the unique property of the glass fiber.
a) Transmission
b) Opaque property
c) Ductile
d) Malleable
View Answer

Answer: a
Explanation: Glass fibres have a unique property as a transmission medium which enables their use in the communication. The major transmission characteristics are dispersion and attenuation.
advertisement

2. __________ limits the maximum distance between the optical fiber transmitter and receiver.
a) Attenuation
b) Transmission
c) Equipment
d) Fiber length
View Answer

Answer: a
Explanation: Attenuation along with dispersion and the conductor size are some of the factors that limit the maximum distance between the optical transmitter and the receiver. The associated constraints within the equipment also affect the distance.

3. The ___________ incorporates a line receiver in order to convert the optical signal into the electrical regime.
a) Attenuator
b) Transmitter
c) Repeater
d) Designator
View Answer

Answer: c
Explanation: Repeaters are a mediator between transmitter and receiver. The weak signal is strengthened back by the repeaters on its path to the receiver.

4. A regenerative repeater is called as ____________
a) Repetitive repeater
b) Regenerator
c) Attenuator
d) Gyrator
View Answer

Answer: b
Explanation: When digital transmission techniques are used, the repeater also regenerates the original digital signal in the electrical signal before it is retransmitted as an optical signal via a line transmitter.

5. The wavelength range of __________ will be fruitful for the operating wavelength of the system referring to the system performance.
a) 0.8 – 0.9 μm
b) 1.1 – 2 μm
c) 5.2 – 5.7 μm
d) 3.1 – 3.2 μm
View Answer

Answer: a
Explanation: It is useful if the operating wavelength of the system is established to range of 0.8-0.9μm. This will be dictated by the overall requirements for the system performance, cost etc.
advertisement

6. How many encoding schemes are used in optical fiber communication system design requirements?
a) Three
b) One
c) Two
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: Encoding schemes are used for digital transmission of data. These are bi-phase and delay modulation codes. They are also called as Manchester and Miller codes respectively.

7. In ________ the optical channel bandwidth is divided into non-overlapping frequency bands.
a) Time division multiplexing
b) Frequency division multiplexing
c) Code division multiplexing
d) De-multiplexing
View Answer

Answer: b
Explanation: In FDM, the non-overlapping frequency bands are divided to the individual frequencies. These individual signals can be extracted from the combined FDM signal by electrical filtering at the receiver terminal.

8. A multiplexing technique which does not involve the application of several message signals onto a single fiber is called as _________
a) Time division multiplexing
b) Frequency division multiplexing
c) Code division multiplexing
d) Space division multiplexing
View Answer

Answer: d
Explanation: In SDM, each signal channel is carried on a separate fiber within a fiber bundle or multi-fiber cable form. The cross coupling between channels is negligible.

9. Which of the following is not an optical fiber component?
a) Fiber
b) Connector
c) Circulator
d) Detector
View Answer

Answer: c
Explanation: Circulator is a device used in electromagnetic theory. All others are optical components.

10. ________technique involves increase in the number of components required.
a) Time division multiplexing
b) Space division multiplexing
c) Code division multiplexing
d) Frequency division multiplexing
View Answer

Answer: SDM involves good optical isolation due to the negligible cross coupling between channels. It uses separate fiber and thus requires more number of components.
advertisement

11. Time division multiplexing is inverse to that of frequency division multiplexing. State whether the given statement is true or false.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: TDM involves distribution of channels in time slots whereas FDM involves bands that are run on different frequencies. Both these techniques improve accuracy and reduce complexity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Optical Communications.
To practice all areas of Optical Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn