Optical Communications Questions and Answers – Optical Bistability, Digital Optics and Optical Computation

«
»

This set of Optical Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Optical Bistability, Digital Optics and Optical Computation”.

1. ___________ provides a series of optical processing functions.
a) Wavelength convertors
b) Wavelength amplifiers
c) Detectors
d) Bi-stable optical devices
View Answer

Answer: d
Explanation: Optical bi-stable devices include optical logic and memory elements, A-D convertors. Their response to light is nonlinear giving the basis of optical communication.
advertisement

2. ___________ comprise of Fabry-Perot cavity.
a) Wavelength convertors
b) Wavelength amplifiers
c) Bi-stable optical devices
d) Detectors
View Answer

Answer: c
Explanation: Fabry-Perot cavity consists of a material in which there are variations in refractive index with optical intensity. These variations are nonlinear giving rise to bistability.

3. The optical path length in nonlinear medium is integer number of ______ wavelength.
a) Half
b) Double
c) Three-fourth
d) Single
View Answer

Answer: a
Explanation: Fabry-Perot cavity exhibits a sharp resonance to optical power passing into and through it. This is achieved when optical path length is integer number of half wavelength in nonlinear medium.

4. As compared to laser, the value of _________ in the cavity controls the optical transmission.
a) Amplification
b) Refractive index
c) Rectification
d) Reflection
View Answer

Answer: b
Explanation: The refractive index value in the Fabry-Perot cavity controls the optical transmission. This provides high optical output on resonance and low optical output off resonance.

5. ___________ are able to latch between two distinct optical states.
a) Wavelength converters
b) Wavelength amplifiers
c) Detectors
d) Bistable optical devices
View Answer

Answer: d
Explanation: The transfer characteristic for Bistable optical devices exhibit two state hysteresis resulting from turning in and out of resonance. So they can be latched between two states responding to external signal acting as flip-flop.
advertisement

6. __________ can act as AND, OR, NOT gate.
a) Wavelength converters
b) Wavelength amplifiers
c) Detectors
d) Bistable optical devices
View Answer

Answer: d
Explanation: BOD’s exhibit 2-state hysteresis. Thus they are able to latch between two operating states (0 and 1) thereby providing logic functions.

7. _______ proves superior to _______
a) BOD’s, electronic devices
b) Electronic devices, BOD’s
c) BOD’s, convertors
d) Convertors, BOD’s
View Answer

Answer: a
Explanation: There is also a thing of picosecond switching using only Pico-joules of energy. A BOD comprises of these switching properties. Thus, it proves superior to electronic devices.

8. ________ BOD’s provides optical feedback.
a) Extrinsic
b) Intrinsic
c) Detector
d) Bistable
View Answer

Answer: b
Explanation: All optical or intrinsic devices which utilize a nonlinear optical medium between a pair of partially reflecting mirrors forming a nonlinear etalon in which feedback is provided optical.

9. ___________ devices employ artificial nonlinearity.
a) Extrinsic
b) Intrinsic
c) Hybrid
d) Bistable
View Answer

Answer: c
Explanation: Hybrid devices have artificial nonlinearity in an electro-optic medium in the cavity. This produces variations in refractive index through electro-optic effect.
advertisement

10. Hybrid devices have limited ________ speed.
a) Switching
b) Planar
c) Curvature
d) Electrical
View Answer

Answer: a
Explanation: Hybrid BOD’s provides flexibility. But at the same time their switching speeds are limited by use of electrical feedback. These devices are interconnected to provide a more complex logic circuit.

11. _______ exhibit optical bistability.
a) Extrinsic lasers
b) Intrinsic lasers
c) Detectors
d) Semiconductor lasers
View Answer

Answer: d
Explanation: Semiconductor lasers have optical bistability. This is due to nonlinearities in absorption, gain, dispersion, wave guiding and the selection of output polarization.

12. ___________ is fabricated with tandem electrode.
a) Full convertor
b) Semiconductor
c) Detector diode
d) Bistable laser diode
View Answer

Answer: d
Explanation: Bistable laser diode is fabricated with tandem electrode. The tandem electrode provides two gain sections. Also it has a loss region between them.

13. Optical pulsing can be obtained using _________
a) BODs
b) WDM
c) Detector
d) Semiconductor
View Answer

Answer: a
Explanation: BODs with a very narrow bi-stable loop can provide optical pulsing. This type of device can be used to shape, clean up and amplify a noisy input pulse.
advertisement

14. A weak second beam is introduced in _________
a) BOD differential amplifier
b) WDM
c) Detector
d) Semiconductor laser
View Answer

Answer: a
Explanation: A weak second beam in BOD differential amplifier is introduced into the nonlinear optical cavity. This is used to control the resonance and transmission of the main beam through effects of its own stored energy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Optical Communications.

To practice all areas of Optical Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn