Mechanical Behaviour Questions and Answers – Notch-Bar Impact Test

«
»

This set of Mechanical Behaviour Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Notch-Bar Impact Test”.

1. Kinetic energy of Izod hammer is given as _________
a) wh-wh’
b) wh
c) whg
d) wh2
View Answer

Answer: b
Explanation: Kinetic energy is equal to wh. It is the maximum energy that the hammer has just before hitting the specimen. w is the weight of hammer and h is height.
advertisement

2. Work of fracture is given by __________
a) wh
b) whg
c) wh-wh’
d) wh2
View Answer

Answer: c
Explanation: Work of fracture is the energy absorbed by the sample just before fracture. It is wh-wh’. Here h’ is height rise of centre of gravity of hammer.

3. Standard specimen has v-notch of ___________ depth.
a) 1mm
b) 2mm
c) 3mm
d) 4mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Standard specimen is used for Charpy test. It has a V notch in the middle. It is of depth 2mm.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What position is used for placing specimen in anvil for Izod test?
a) Supported vertical
b) Freely vertical
c) Supported horizontally
d) Freely horizontally
View Answer

Answer: a
Explanation: The specimen is supported in Izod test. It is kept vertical in this case. Notch is facing the striking hammer.

5. What is the cross section of a standard specimen for impact testing?
a) 10mm×10mm
b) 10mm×20mm
c) 20mm×20mm
d) 15mm×20mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Standard specimen cross section may be round or square. When it is square, it is kept 10mm×10mm. V-notch may be in middle.
advertisement

6. In _________ test, there are two kinds of notches.
a) Izod
b) Tensile
c) Charpy
d) Leeb
View Answer

Answer: c
Explanation: Tensile test doesn’t involve notches. In the Izod test, there is only one type of notch. In Charpy, there are two type notches of V and U type.

7. Izod uses _________ hammer as striker and Charpy use _________ hammer.
a) Farming, farming
b) Farming, Ball pin
c) Ball pin, forming
d) Ball pin, ball pin
View Answer

Answer: b
Explanation: Different hammers are used as striker in both test. Izod uses forming hammer. Charpy uses ball pin hammer.
advertisement

8. What are specimen dimensions for a Charpy test?
a) 75×10×10mm
b) 55×10×10mm
c) 65×10×10mm
d) 85×10×10mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Charpy specimen’s dimensions are 55×10×10mm. Izod specimen dimensions are 75×10×10mm. Notch is placed at the middle in Charpy test.

9. Which impact test would you use for duralumin?
a) Charpy (U notch)
b) Izod
c) Charpy (V notch)
d) No need
View Answer

Answer: d
Explanation: Duralumin is FCC structure material. It doesn’t undergo ductile-brittle transition. So impact test is not performed.
advertisement

10. Dynamic tests are generally applied to _______
a) Austenitic stainless steel
b) Duralumin
c) Single phase brass
d) Tool steels
View Answer

Answer: d
Explanation: Dynamic tests are generally applied to tool steels. Because these are BCC structure, and undergo transition. Austenitic steels, duralumin and brass are of FCC structure.

11. Izod impact test is preferred for plastics.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Plastics are tested via Izod test. Charpy has its advantages for metallic materials.

12. In a Charpy test, compressive stresses form around the notch.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the Izod test, compressive stresses form around the notch. While specimen is kept free in Charpy. So no generation of such stresses takes place.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Behaviour & Testing of Materials.

To practice all areas of Mechanical Behaviour & Testing of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.