Mechanical Behaviour Questions and Answers – Fracture Toughness

This set of Mechanical Behaviour Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fracture Toughness”.

1. Which of the following mode is the sliding mode?
Find the sliding mode in the diagram
a) Mode I
b) Mode II
c) Mode III
d) Mode IV
View Answer

Answer: b
Explanation: Mode I is opening or tensile mode. Mode II is sliding mode. Mode III is tearing mode.

2. Which of the following mode is tearing mode?
Find the sliding mode in the diagram
a) Mode I
b) Mode II
c) Mode III
d) Mode IV
View Answer

Answer: c
Explanation: Mode I is opening or tensile mode. Mode II is sliding mode. Mode III is tearing mode. Mode I loading is most common for structural components.

3. What is the fracture toughness of alumina in MPa√m?
a) 1.26
b) 1.76
c) 1.86
d) 1.98
View Answer

Answer: b
Explanation: Alumina has low fracture toughness. KIC for it is 1.76 MPa√m.
advertisement
advertisement

4. Which of the following has the highest fracture toughness?
a) Marageing steel
b) Alumina
c) Silicon nitride
d) PSZ
View Answer

Answer: a
Explanation: Marageing steel has a maximum fracture toughness of the four options. It has the fracture toughness of 90 MPa√m. Alumina, Silicon nitride and PSZ have a fracture toughness of 1.76, 5 and 11 MPa√m respectively.

5. What is the fracture toughness of 4340 steel in MPa√m?
a) 50
b) 88
c) 46
d) 99
View Answer

Answer: c
Explanation: 4340 steel has a fracture toughness of 46 MPa√m. 50 and 88 MPa√m is toughness of Ni-Cr steel. Ti-6 Al-5V has a toughness of 99 MPa√m.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. ___________ metals fracture toughness is unaffected from temperature increase.
a) SC
b) BCC
c) FCC
d) HCP
View Answer

Answer: c
Explanation: Increasing temperature usually increases the fracture toughness of BCC and HCP metals. In FCC metals, fracture toughness remains unaffected by temperature.

7. Which type of loading is most common and important for structural components?
Find the sliding mode in the diagram
a) Mode I
b) Mode II
c) Mode III
d) Mode IV
View Answer

Answer: a
Explanation: Mode I loading is most common for structural components. Mode II is less frequently used. Mode III is also rare.
advertisement

8. All the crack tip stresses are __________ to K.
a) Equal
b) Greater
c) Lesser
d) Proportional
View Answer

Answer: d
Explanation: K is a parameter that measures the magnitude of the stress field. It is called stress intensity parameter. All crack tip stresses are proportional to K.

9. What is the unit of fracture toughness?
a) MPa
b) MPa√m
c) MPam
d) MPam2
View Answer

Answer: b
Explanation: Fracture toughness has units MPa√m. Its formula is given as KIC = ϒσf √(πa).
advertisement

10. Largest size flaw can be determined using __________
a) Brinell test
b) NDT
c) Leeb test
d) Shore test
View Answer

Answer: b
Explanation: Largest size flaw can be determined using NDT. X-ray radiography or ultrasound testing can be used. Other tests above gives hardness.

11. The larger flaws reduce the allowable stress.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The material’s ability to resist crack growth depends on the factors. The larger flaws reduce the allowable stress.

12. Increase in yield strength increases fracture toughness of a material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Increasing yield strength decreases the fracture toughness of a material. It also decreases the allowable flaw size. It is due to lower ductility.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Behaviour & Testing of Materials.

To practice all areas of Mechanical Behaviour & Testing of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.