Mechanical Behaviour Questions and Answers – Ductile Fracture

«
»

This set of Mechanical Behaviour Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ductile Fracture”.

1. In _____________ fracture, the crack grows at a slow pace and a lot of plastic deformation occurs.
a) Ductile
b) Brittle
c) Fatigue
d) De-cohesive
View Answer

Answer: a
Explanation: Ductile fracture occurs in ductile materials. So these undergo a lot of plastic deformation. Crack grows at a slow rate.
advertisement

2. ___________ amount of energy strain is required for ductile fracture.
a) Higher
b) Lower
c) Intermediate
d) Can’t say
View Answer

Answer: a
Explanation: Ductile materials have a higher toughness that means a high amount of energy is absorbed on a crack tip. It is in contrast of what is in brittle fracture.

3. What term is referred to the failure of highly ductile materials?
a) Ductile rupture
b) Orange peel
c) Patenting
d) Buckling
View Answer

Answer: a
Explanation: Ductile rupture is the failure of highly ductile materials. Orange peel is related to yield point phenomenon. Patenting is a heat treatment given to steels.

4. What appearance does ductile fracture under microscope give?
a) Irregular and rough
b) Smooth
c) Plate like
d) Shiny
View Answer

Answer: a
Explanation: Ductile fracture appears irregular and rough under the microscope. It shows some dimpling. It is due to the presence of inclusions.

5. Ductile fracture generally occurs in ____________
a) Metals
b) Ceramics
c) Plastics
d) Composites
View Answer

Answer: a
Explanation: Metals have metallic bonding. These show high deformation before fracture. So ductile fracture is characteristic of metals.
advertisement

6. In what matter ductile fracture occurs?
a) Trans granular
b) Intra granular
c) Catastrophically
d) Shear fracture
View Answer

Answer: a
Explanation: Ductile fracture occurs in trans granular manner while brittle fracture in catastrophically.

7. The planes along with which fracture takes place in metals are known as ____________
a) Slip plane
b) Cleavage plane
c) Twin plane
d) Basal plane
View Answer

Answer: b
Explanation: The planes along with which fracture takes place in metals is known as a cleavage plane. Slip and twin planes are in which slipping and twinning is preferred. While basal plane is {0 0 0 1}.

8. What is cleavage plane for BCC structure?
a) {1 0 0}
b) {1 1 1}
c) {0 0 0 1}
d) {1 1 0}
View Answer

Answer: a
Explanation: In BCC structure metals cleave along {1 0 0} planes. Cleavage fracture is brittle fracture. It occurs in particular planes.

9. ___ metals and their alloys may fail by shear or cleavage.
a) FCC
b) HCP
c) BCC
d) SC
View Answer

Answer: c
Explanation: BCC metals and their alloys may generally fail by shear or cleavage. {1 0 0} plane is cleavage plane for them. It is due to less atomic packing efficiency.

10. Cup and cone type fracture is a ____________ fracture.
a) Brittle
b) Ductile
c) Fatigue
d) De-cohesive
View Answer

Answer: b
Explanation: Ductile fracture may take place by necking. It gives cup and cone-shaped fracture. It is only visible under the microscope.
advertisement

11. Ceramics generally undergo ductile fracture.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Ceramics are categorized as brittle materials. It is due to strong ionic and covalent bonding. Metals generally undergo ductile fracture.

12. Necking means local deformation of a ductile material subjected to tensile loading.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Necking occurs due to plastic deformation. Necking means local deformation of a ductile material. Cross-sectional area decreases readily on necking.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Behaviour & Testing of Materials.

To practice all areas of Mechanical Behaviour & Testing of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn