Mechanical Behaviour Questions and Answers – Strengthening of Ceramics

«
»

This set of Mechanical Behaviour Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Strengthening of Ceramics”.

1. In general, ceramics fail under ___________ stress.
a) Shear
b) Compressive
c) Tensile
d) Normal
View Answer

Answer: c
Explanation: Ceramics have good shear and compressive strength. While their tensile strength is poor. So these fail under tensile stress.

2. Low tensile strength of ceramics is related to ___________
a) Dislocations
b) Structural defects
c) Grain boundaries
d) Vacancy
View Answer

Answer: b
Explanation: The low tensile strength of ceramics can be correlated to the presence of structural defects. These generate during fabrication. These are pores, voids, surface flaws, inclusions etc.

3. What is the common process of fabrication of ceramics?
a) Sintering
b) Rolling
c) Forging
d) Casting
View Answer

Answer: a
Explanation: Ceramics are commonly fabricated by sintering. This may be a liquid or solid phase. Ceramics have very high melting points so melting and casting are difficult.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Presence of pores in ceramics ____________ the true cross-section over which the applied load is acting.
a) Increase
b) Decrease
c) Doesn’t change
d) Can increase or decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: Pores in ceramic bodies reduces true cross-section over which the load is applied. It is because of empty sites. It reduces UTS of ceramics.

5. The strength ____________ with increasing the volume fraction of pores.
a) Linearly decreases
b) Linearly increases
c) Exponentially increases
d) Exponentially decreases
View Answer

Answer: d
Explanation: Strength of ceramic is given by:
σp = σ0 exp(-BP)
Where P is volume fraction porosity. Hence strength exponentially reduces with increase in pores.
Take Mechanical Behaviour and Testing of Materials Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Surface compressive stresses enhance ______________ of ceramic.
a) Thermal shock resistance
b) Volume
c) Ductility
d) Grain boundary area
View Answer

Answer: a
Explanation: Surface compressive stress enhances thermal shock resistance. It causes strengthening. In this process, a surface layer with higher volume than the original matrix is generated.

7. Smaller the grain size ____________ will be the fracture stress.
a) Higher
b) Lower
c) Constant
d) Can’t say
View Answer

Answer: a
Explanation: Smaller the grain size, finer will be surface flow. Hence, high stress will be required to crack the ceramic. So fracture stress will be higher.
advertisement

8. __________ glass is thermally strengthened glass.
a) Quenched
b) Tempered
c) Ceramic
d) Polycrystalline
View Answer

Answer: b
Explanation: Tempered glass is thermally strengthened glass. Thermal strengthening involves heating glass uniformly to softening temperature then chilling by blast of air or oil.

9. Tempered glass consists __________ stresses at center and _______ at the surface.
a) Tensile, tensile
b) Tensile, compressive
c) Compressive, tensile
d) Compressive, compressive
View Answer

Answer: b
Explanation: Tempered glass is given quenching and temper treatment. It generates tensile stresses at centre while compressive at surface. It makes it very strong.
advertisement

10. In following options, what is not a purpose of glazing?
a) Introduce residual surface compressive stress
b) Make ceramic impermeable to liquid
c) Make article attractive
d) Coarsening of grain size
View Answer

Answer: d
Explanation: Glazing is used to strengthen glass-ceramics. It develops residual compressive stresses. It makes ceramic attractive and impermeable to liquid.

11. Glazes are alumina mixtures.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Glazes are silicate mixtures. These are similar to silicate glasses. These are mixed with water to apply on a ceramic body in form of a slip.

12. Ion implantation causes improvement in fracture toughness and fatigue strength.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Ion implantation introduces residual compressive surface stresses. These stresses tend to close surface cracks of ceramics and raise their toughness. This also improves fatigue strength.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Behaviour & Testing of Materials.

To practice all areas of Mechanical Behaviour & Testing of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.