Mechanical Behaviour Questions and Answers – Ductile-Brittle Transition Behaviour

«
»

This set of Mechanical Behaviour Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ductile-Brittle Transition Behaviour”.

1. On increasing temperature, a material tends to lose the capacity of deformation due to increased ___________
a) Tensile stress
b) Yield stress
c) Compressive stress
d) Shear stress
View Answer

Answer: b
Explanation: With a decrease in temperature, a material tends to lose the ability to deform. It is because of a decrease in yield stress.
advertisement

2. With increasing ___________ material’s amount of deformation which can be achieved decreases.
a) Temperature
b) Slip systems
c) Strain rate
d) Vacancies
View Answer

Answer: c
Explanation: With an increase in strike rate, strain rate increases. The ability of a material to undergo plastic deformation decreases. While temperature has the quite opposite effect.

3. With increase in __________ plastic deformation amount also increases.
a) Triaxiality
b) Notching
c) Temperature
d) Rate of loading
View Answer

Answer: c
Explanation: With a decrease in temperature, plastic deformation amount decreases. It is because of active slip planes. Rate of loading has the opposite effect.

4. What causes a brittle fracture?
a) Notch
b) Vacancy
c) Dislocation
d) Holes
View Answer

Answer: a
Explanation: Notch generates the condition of triaxiality. It causes the material to show brittle fracture. Vacancies help to move dislocation and hence improve ductility.

5. What term is used for the energy absorbed by the material without undergoing failure under dynamic loading?
a) Impact toughness
b) Static toughness
c) Compressive strength
d) Bend strength
View Answer

Answer: a
Explanation: The energy absorbed by the material without undergoing failure under dynamic loading is known as static toughness. It is related to static loading.
advertisement

6. What is the comparison for static and dynamic toughness?
a) Static toughness higher
b) Both equal
c) Dynamic toughness higher
d) Can’t say
View Answer

Answer: c
Explanation: On dynamic loading, the material undergoes less deformation. It leads to less energy absorbed or toughness.

7. Which material is sensitive to temperature drop?
a) Cu
b) Al
c) Ni
d) Ferritic steel
View Answer

Answer: d
Explanation: Ferritic steel has a BCC structure. It is more sensitive to temperature. Cu, Al, and Ni are FCC structures with less sensitivity.

8. What is the reason for Ductile-Brittle transition in BCC materials?
a) Cracks
b) Compressive stresses
c) Peierls-Nabarro stress
d) Vacancies
View Answer

Answer: c
Explanation: Peierls-Nabarro stress is larger for BCC metals than FCC metals. It is due to non-close packed planes. It causes Ductile-Brittle transition.

9. What is the transition temperature range for ceramics?
a) 0.1 – 0.2 Tm
b) 0.3 – 0.5 Tm
c) 0.5 – 0.7 Tm
d) 0.7 – 0.9 Tm
View Answer

Answer: c
Explanation: For metals, the transition range is 0.1-0.2 Tm. While it is higher for ceramics, it is 0.5 to 0.7 Tm, where Tm is absolute melting temperature.
advertisement

10. Sharper the notch in a specimen, the higher will be the _________ and low the _________
a) Crystallization temperature, Impact toughness.
b) Transition temperature, impact toughness
c) Transition temperature, Fracture stress
d) Crystallization temperature, fracture stress
View Answer

Answer: b
Explanation: Sharper the notch in specimen, the higher will be transition temperature. It causes a decrease in the impact toughness.

11. Transition range is 0.5 – 0.7 Tm for metals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Transition range for metals is lower. It is 0.1 – 0.2 Tm. For ceramics, it is 0.5 – 0.7 Tm.

12. Transition temperature is defined at 50% fibrous fracture.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Transition temperature is defined at 50% fibrous fracture generally. This appearance plays an important role.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Behaviour & Testing of Materials.

advertisement

To practice all areas of Mechanical Behaviour & Testing of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn