Testing of Materials Questions and Answers – Indentation Hardness

«
»

This set of Testing of Materials Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Indentation Hardness”.

1. Indentation hardness gives a rough idea of ____________
a) Yield strength
b) Toughness
c) Tensile strength
d) Compressive strength
View Answer

Answer: c
Explanation: Indentation hardness gives a rough idea of tensile strength. It is linearly related to tensile strength. This relation is different for different materials.
advertisement

2. Which one is a micro-indentation test?
a) Brinell
b) Rockwell
c) Shore
d) Knoop
View Answer

Answer: d
Explanation: Brinell, Rockwell and shore hardness tests are macro-hardness tests. Knoop hardness test is micro-hardness test. This classification is based on test load.

3. __________ is used for measuring the hardness of brittle materials.
a) Brinell hardness test
b) Rockwell hardness test
c) Shore hardness test
d) Vickers hardness test
View Answer

Answer: d
Explanation: Vickers hardness test Is used for measuring the hardness of brittle materials. It produces shallow indentation. So not much plastic deformation is produced.
advertisement
advertisement

4. For hardness test, where test load is larger than 1 kgf, is categorized as __________
a) Micro-hardness test
b) Macro-hardness test
c) Scratch hardness test
d) Reboud hardness test
View Answer

Answer: b
Explanation: Macro-indentation is applied to materials with test load more than 1 kgf. Micro-indentation tests on the other hand are applied with test load lesser than 1 kgf. Scratch and rebound tests are different than indentation tests.

5. Which one of the following is not an indentation hardness test?
a) Rockwell
b) Shore
c) Vickers
d) Brinell
View Answer

Answer: b
Explanation: Shore hardness test is categorized as rebound test. Rockwell, Vickers and Brinell hardness tests are indentation hardness tests. These are destructive tests.
advertisement

6. __________ measures the resistance of a sample to material deformation due to a constant compression load from a sharp object.
a) Scratch hardness
b) Rebound hardness
c) Indentation hardness
d) Leeb test
View Answer

Answer: c
Explanation: Indentation hardness measures the resistance of a sample to material deformation due to a constant compression load from a sharp object. These are primarily used in engineering and metallurgy.

7. For higher __________ indentation hardness is also higher.
a) Ductility
b) Plasticity
c) Stiffness
d) Ductility
View Answer

Answer: c
Explanation: For a material having high stiffness, hardness will be higher. Stiffness is resistance against bending. Ductility if is higher of a material, hardness will be low.
advertisement

8. Indentation hardness is measured by _____________
a) Size of indentation
b) Penetration
c) Height of rebound
d) Area under stress-strain curve
View Answer

Answer: a
Explanation: An indenter is used in indentation test. The size of indentation is used to measure hardness. It shows the resistance against permanent deformation.

9. Hardness steel ball is used in __________ test.
a) Knoop
b) Vickers
c) Brinell
d) Rockwell
View Answer

Answer: c
Explanation: Brinell hardness test uses hardened steel ball as an indenter. It is 10 mm diameter ball. Subjected load is 3000 kg.
advertisement

10. Vickers hardness test gives accurate readings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Vickers hardness test gives a most accurate reading. Only one type of indenter is used for all materials.

11. Leeb is an indentation hardness test.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Leeb is a rebound hardness test. It was developed in 1975. It provides a portable hardness test for metals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Behaviour & Testing of Materials.

To practice all areas of Mechanical Behaviour & Testing of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.