Mechanical Behaviour Questions and Answers – Dislocations in Ceramics

«
»

This set of Mechanical Behaviour Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dislocations in Ceramics”.

1. Polymers don’t have dislocations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Polymers sometimes contain crystalline regions. These regions may contain dislocations.

2. Which bonding is found in ceramic compounds?
a) Ionic
b) covalent
c) metallic
d) ionic and/or covalent
View Answer

Answer: d
Explanation: Metals have metallic bonding. Ceramic compounds have ionic and/or covalent bonding. That’s why crystal structures of ionic ceramics are complex.

3. The Burgers vector in ionic crystal dislocations is _____ as compared to that of metallic solids.
a) Smaller
b) Larger
c) Equal
d) Not specific
View Answer

Answer: b
Explanation: Dislocations in ionic crystals are narrow. Narrow dislocations are difficult to move. Burgers vector in ionic crystal dislocation is larger than metallic solids.
advertisement
advertisement

4. Which planes are most densely packed in NiO crystal?
a) {1 0 0}
b) {1 1 0}
c) {1 1 1}
d) {0 0 0 1}
View Answer

Answer: a
Explanation: NiO crystal has NaCl type crystal lattice. It consists 2 ions per lattice positions. {1 0 0} are most dense packed planes.

5. Covalent crystals contain ____ dislocations and show _____ nature.
a) Narrow, ductile
b) Narrow, brittle
c) Wide, ductile
d) Wide, brittle
View Answer

Answer: b
Explanation: covalent crystals are bonded with strong and highly directional forces. The dislocations in these crystals are very narrow. It makes them very brittle.

6. Covalent crystals don’t show ____
a) Plastic deformation
b) Narrow dislocations
c) High P-N stress
d) Brittleness
View Answer

Answer: a
Explanation: Covalent crystals contain narrow dislocations. It makes them brittle and these don’t undergo plastic deformation. These crystals show high P-N stress values.

7. Ionic crystals consist _____ bonds.
a) Weak
b) Strong
c) Directional
d) Non-directional
View Answer

Answer: d
Explanation: Ionic Crystals consists of non-directional bonds. These are of moderate strength. These contain ionic bonding by electron transfer.
advertisement

8. Simple ionic crystals show no plastic deformation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Simple ionic crystals generally show very less plastic deformation. These show some plastic deformation when properly oriented with respect to the applied shear stress.

9. What is slip direction in CsCl?
a) <1 1 1>
b) <1 1 0>
c) <1 0 1>
d) <0 0 1>
View Answer

Answer: d
Explanation: CsCl has simple cubic symmetry with two interpenetrating ion lattices. Ions touch along <1 1 1> directions. Slip direction is of the <0 0 1> type.
advertisement

10. What are slip planes in NaCl crystals?
a) {1 1 1}
b) {1 1 0}
c) {2 1 0}
d) {0 0 0 1}
View Answer

Answer: b
Explanation: NaCl has FCC structure. In FCC structure metals, slip occurs in {1 1 1} planes. But due to Coulombic energy, slip occurs in {1 1 0} planes in NaCl crystal.

11. Layered materials such as graphite and talk _____ deform by ______
a) Elastically, dislocation glide
b) Elastically, twinning
c) Plastically, dislocation glide
d) Plastically, twinning
View Answer

Answer: c
Explanation: Layered materials are crystalline non-metallic. These plastically deform by dislocation glide. Slip occurs by relative displacement of the strongly bonded planes.

12. What is the most commonly observed slip system in covalent crystals?
a) {1 2 3} <1 1 1>
b) {1 1 1} <1 0 0>
c) {1 1 2} <1 1 1>
d) {1 1 1} <1 1 0>
View Answer

Answer: b
Explanation: The most commonly observed slip system is {1 1 1} <1 0 0>. It is found in Si and Ge.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Behaviour & Testing of Materials.

To practice all areas of Mechanical Behaviour & Testing of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.