HTML Questions & Answers – Web Browsers

This set of HTML Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Web Browsers”.

1. A Rendering engine is not responsible for ________
a) parsing the markup content (HTML)
b) parsing style information (CSS, XSL, and so on)
c) generating a visual presentation of the formatted content including media files referenced
d) parsing style information (CSS only)
View Answer

Answer: d
Explanation: A rendering engine is a software that draws text and images on the screen. The engine draws structured text from a document (HTML, XML) and formats it properly based on the given style declarations (CSS, XSL, etc). The primary job of a browser engine is to transform HTML documents and other resources of a web page into an interactive visual representation on a user’s device.

2. Firefox uses _________ rendering engine.
a) WebKit
b) Gecko
c) Trident
d) Presto
View Answer

Answer: b
Explanation: Gecko is a web browser engine used in many applications developed by Mozilla Foundation and the Mozilla Corporation as well as in many other open source software projects. Gecko is free and open-source software subject to the terms of the Mozilla Public License version 2.

3. State true or false. It is faster to render HTML and CSS than to interpret and execute JavaScript.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When it comes to ordering your CSS and JavaScript, you want your CSS to come first. The reason is that the rendering thread has all the style information it needs to render the page. If the JavaScript includes come first, the JavaScript engine has to parse it all before continuing on to the next set of resources.
advertisement
advertisement

4. What is the use of “defer” attribute?
a) It defers rendering of html page
b) It defers script execution until the page has been rendered
c) It defers rendering of css attributes
d) It is only for internal scripts
View Answer

Answer: b
Explanation: The defer attribute is a boolean attribute. The script is executed after the page has finished parsing. The defer attribute is used if and only if there is src attribute. Defer is for external not internal scripts.

5. Which of the following statements is false?
a) async and defer attributes of script tag execute before the DOMContentLoaded event
b) defer executes each script sequentially
c) async executes each script when it is ready
d) all older browsers supports async attribute
View Answer

Answer: d
Explanation: In async attribute, the script is executed asynchronously with the rest of the page (the script will be executed while the page continues the parsing). Defer, the Boolean attribute is set to indicate to a browser that the script is meant to be executed after the document has been parsed, but before firing DOMContentLoaded event. Older browsers doesn’t support async attribute.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Which of the following is used to read a HTML page and render it?
a) Web browser
b) Web server
c) Web matrix
d) Web network
View Answer

Answer: a
Explanation: A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web. A web server process, store and display output to client as per their request. Web matrix is a discontinued cloud-connected website builder and HTML editor for Windows.

7. Which of the following is the first web browser?
a) Nexus
b) Netscape Navigator
c) Internet Explorer
d) Mosaic
View Answer

Answer: a
Explanation: The first web browser was invented in 1990 called World Wide Web which was later renamed to Nexus. In 1995, a graphical web browser named Internet Explorer was developed. The Netscape is a web browser produced by Netscape Communications. NCSA Mosaic, or Mosaic, is the web browser which in turn popularized World Wide Web.
advertisement

8. Who created the first web browser
a) Tim Berners Lee
b) Jacobs, Lan
c) Marc Andeersen
d) Mozilla foundation
View Answer

Answer: a
Explanation: Sir Timothy John “Tim” Berners-Lee, also known as TimBL, is an English computer scientist, best known as the inventor of the World Wide Web. He made a proposal for an information management system in March 1989, and he implemented the first successful communication between a Hypertext Transfer Protocol (HTTP) client and server via the Internet sometime around mid-November of that same year.

9. Nexus is first graphical web browser.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Mosaic was the first browser to display images inline with text instead of displaying images in a separate window, while often described as the first graphical web browser.
advertisement

10. The open source software version of netscape is _________
a) Chrome
b) Mozilla
c) Internet Explorer
d) Erwise
View Answer

Answer: b
Explanation: On February 23, 1998, Netscape Communications Corporation created a project called Mozilla to co-ordinate the development of the Mozilla Application Suite, the open source version of Netscape’s internet software, Netscape Communicator.
.
Sanfoundry Global Education & Learning Series – HTML.

To practice all areas of HTML, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.