HTML Questions & Answers – Reading a Document Type Definition

This set of HTML online test focuses on “Reading a Document Type Definition”.

1. All attribute declarations begin with the keyword ____________ followed by the element name, attribute name, attribute type, and default data information.
a) XML
b) SGML
c) ATTLIST
d) HTML
View Answer

Answer: c
Explanation: The ATTLIST declarations identify which element types may have attributes, what type of attributes they may be, and what the default value of the attributes are. Syntax is <!ATTLIST elementName attributeName dataType default >. XML and HTML are web markup language used to design and create web pages. SGML stands for Standard Generalized Markup Language.

2. The ________ declaration specifies which characters and delimiters may appear in the application.
a) DTD
b) SGML
c) XML
d) HTML
View Answer

Answer: b
Explanation: XML(Extensible Markup Language) and HTML(Hypertext Markup Language) are web markup language used to design and create web pages. The DTD defines the syntax of markup constructs. SGML (Standard Generalized Markup Language) is a standard for how to specify a document markup language or tag set. Such a specification is itself a document type definition (DTD). SGML is metadata.

3. The __________ defines the syntax of markup constructs and include additional definitions such as character entity references.
a) Attributes
b) SGML
c) Elements
d) DTD
View Answer

Answer: d
Explanation: SGML (Standard Generalized Markup Language) is a standard for how to specify a document markup language or tag set. Property of an element is defined by the attribute. The DTD defines the syntax of markup constructs. The DTD may include additional definitions such as character entity references.
advertisement
advertisement

4. A/An _________ is essentially a macro that allows a short name to be associated with the replacement text.
a) Entity
b) Attribute
c) Comment
d) Element
View Answer

Answer: a
Explanation: Comments are used to provide idea about coding syntax which is ignored by the browser. Reserved characters in HTML must be replaced with character entities. Characters, not present on your keyboard, can also be replaced by entities. Property of an element is defined by the attribute.

5. The ___________ keyword begins the declaration of attributes that an element may take. It is followed by the name of the element in question, a list of attribute definitions, and a closing.
a) DOCTYPE
b) ATTLIST
c) DTD
d) SGML
View Answer

Answer: a
Explanation: The ATTLIST declarations identify which element types may have attributes, what type of attributes they may be, and what the default value of the attributes are. The DTD defines the syntax of markup constructs. The DTD may include additional definitions such as character entity references. SGML (Standard Generalized Markup Language) is a standard for how to specify a document markup language or tag set. In HTML 4.01, the !DOCTYPE declaration refers to a DTD, because HTML 4.01 was based on SGML. The DTD specifies the rules for the markup language so that the browsers render the content correctly.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The __________ begins with a series of parameter entity definitions.
a) DTD
b) SGML
c) XML
d) HTML
View Answer

Answer: a
Explanation: SGML (Standard Generalized Markup Language) is a standard for how to specify a document markup language or tag set. XML and HTML are web markup language used to design and create web pages. The HTML DTD begins with a series of parameter entity definitions. A parameter entity definition defines a kind of macro that may be referenced and expanded elsewhere in the DTD. These macros may not appear in HTML documents, only in the DTD. Other types of macros, called character references, may be used in the text of an HTML document or within attribute values.

7. The ______________ parameter identifies a character encoding, which is a method of converting a sequence of bytes into a sequence of characters.
a) class
b) element
c) charset
d) attribute
View Answer

Answer: c
Explanation: Class is an attribute and can be used on any HTML element. Property of an element is defined by attribute. To display an HTML page correctly, a web browser must know the character set (character encoding) to use. @charset “UTF-8”; is a string.
advertisement

8. A model group contains the names of the elements that a tag may enclose.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Most HTML and XHTML elements enclose content. If a content model is declared, it is enclosed within parentheses and known as a model group.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – HTML.

advertisement

To practice all areas of HTML for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.