HTML Questions & Answers – HTML5 Introduction – 1

This set of HTML Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “HTML5 Introduction – 1”.

1. Which feature was already introduced before HTML5?
a) Canvas/SVG
b) Video
c) Geolocation
d) Frames
View Answer

Answer: d
Explanation: Until recently you could not draw on the web and graphics were not very interactive but canvas/SVG which were introduced by HTML5 solved all the problems. Video, Geolocation were also new features introduced by HTML5. Frames were already there before the launch of HTML5.

2. Which tag is used with JavaScript?
a) <canvas>
b) <table>
c) <article>
d) <footer>
View Answer

Answer: a
Explanation: <canvas> tag is basically used for graphics via scripting i.e. usually with Java Script (scripting language, basically used to create animations). Other tags like <table>, <article>, <footer> can be used simply with HTML.

3. What application can one create even before the introduction of HTML5?
a) Web applications
b) Mobile applications
c) Forms
d) Browser based games
View Answer

Answer: c
Explanation: With the help of HTML5 and JavaScript it became possible to create excellent mobile applications, browser based games, web applications and many more other applications. Forms were already introduced before HTML5.
advertisement
advertisement

4. What is the correct syntax of doctype in HTML5?
a) <!doctype html>
b) <doctype html!>
c) <doctype html>
d) </doctype html>
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct syntax of HTML5 doctype is <!doctype html>, doctype is the very first thing to write in HTML5. <!doctype html> or <!DOCTYPE HTML> both are same because ‘doctype’ keyword is not case sensitive.

5. What if one does not use the doctype in the starting of HTML document?
a) Browser finds the document in quirky mode
b) Browser finds a document in standard mode
c) Browser stops working
d) Browser crashes after showing the page
View Answer

Answer: a
Explanation: If the browser finds <!doctype html> in the starting of an HTML document it sets the document in standard mode but if one does not use a doctype, the browser goes to quirky mode. In this mode, certain content will not be displayed as per one wrote that. So it is always recommended to write a doctype at the very start of the HTML document.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which of the following is not semantic element for text in HTML5?
a) <mark>
b) <time>
c) <wbr>
d) <article>
View Answer

Answer: d
Explanation: Semantic elements used for text are <mark>, <time>, <wbr> whereas <article>, <aside>, <figure>, <footer>, <header> etc. are the semantic elements for structuring a page in HTML5.

7. Which tag supports Non-English language?
a) <input>
b) <audio>
c) <embed>
d) <bdo>
View Answer

Answer: d
Explanation: <bdo>, <rp>, <rt>, <ruby> are some tags which support Non-English language. <input> is for web forms and <audio>, <embed> are the tags for audio and plug-ins.
advertisement

8. Which element was not removed by HTML5?
a) <strike>
b) <center>
c) <small>
d) <big>
View Answer

Answer: c
Explanation: Although HTML5 adds new elements, it also kicked out some old elements like <big>, <center>, <font>, <tt>, <strike>. HTML5 adapted many elements also <small> is one among these. The <small> element represents “small print”.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – HTML.

advertisement

To practice all areas of HTML, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.