HTML Questions & Answers – HTML5’s Open Media Effort

This set of HTML Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “HTML5’s Open Media Effort”.

1. __________ can be used to advise the browser to download media content in the background to improve playback.
a) poster
b) autobuffer
c) buffer
d) data-X
View Answer

Answer: b
Explanation: Data-X stores custom data. Buffer property is used to decide whether the output should be buffered or not. If autobuffering attribute is used, then the video will automatically begin to buffer even if it’s not set. It suggests to the browser that it should load as much of the resource as possible. As long as the browser’s own media cache isn’t full, it will keep on downloading. URL of an image is given by poster attribute until the user seek for it.

2. The _________ element is used to render simple graphics such as line art, graphs, and other custom graphical elements on the client side.
a) metadata
b) css
c) canvas
d) art
View Answer

Answer: c
Explanation: Metdata gives data or information of other data. CSS i.e. Cascading Style Sheets is a style sheet language. Canvas is introduced in HTML5 for providing/drawing graphics. The canvas element is part of HTML5 and allows for dynamic, scriptable rendering of 2D shapes and bitmap images.

3. Prior to HTML5 in web market, traditionally, multimedia has been inserted with the concept of tag-based multimedia back.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Multimedia has different formats, it can be anything that you can hear or see. Traditionally, multimedia has been inserted with the embed and object elements, particularly when inserting Adobe Flash, Apple QuickTime, Windows Media, and other formats.
advertisement
advertisement

4. Consider the following markup and answer the question that follow.

<source src="html_5.mp4" type="video/mp4">
<source src="html_5.ogv" type="video/ogg">

What is the need to add multiple file formats for the same file?
a) To provide fallback support
b) To address the media support problem
c) To provide fallback support & address the media support problem
d) To provide foul back support
View Answer

Answer: c
Explanation: To address the media support problem, you need to add in alternative formats to use by including a number of source tags.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

5. Consider the markup and answer the question that follow.

advertisement
<? controls autobuffer autoplay>
</?>
Which HTML5 element can replace the "?" ?
a) <audio>
b) <video>
c) <media>
d) both <audio> & <video>
View Answer
Answer: d
Explanation: Autobuffer is a attribute for both <audio> and <video>, so we can replace it with either <audio> or <video>. As with the video element, you also have autobuffer and autoplay attributes for the audio element.
 
 

6. Which plugins can provide the fallback support for old browsers?
a) Flash
b) Quicktime
c) Both Flash and Quicktime
d) Fireback and Quickertime
View Answer

Answer: c
Explanation: An attribute of the format: type=”application/x-shockwave-flash” will justify the purpose.
advertisement

7. Which of the following is not the promises of the open web platform?
a) Security and Privacy
b) Performance and Tuning
c) Media and Real-Time Communications
d) Device Interconnection
View Answer

Answer: d
Explanation: The different promises of the open web platform are –
• Security and Privacy
• Core Web Design and Development
• Device Interaction
• Application Lifecycle
• Media and Real-Time Communications
• Performance and Tuning
• Usability and Accessibility
• Services

8. HTML5 brings to the Web video and audio tracks without needing plugins.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The World Wide Web Consortium (W3C) published a Recommendation of HTML5, the fifth major revision of the format used to build Web pages and applications, and the cornerstone of the Open Web Platform. HTML5 brings to the Web video and audio tracks without needing plugins with programmatic access to resolution dependent canvas.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – HTML.

To practice all areas of HTML for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.