Design of Electrical Machines Questions and Answers – Output Equation

This set of Design of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Output Equation”.

1. What is the formula of the output equation of ac machines?
a) kVA input Q = output coefficient * diameter2 * length * synchronous speed
b) kVA input Q = output coefficient / diameter2 * length * synchronous speed
c) kVA input Q = output coefficient * diameter2 / length * synchronous speed
d) kVA input Q = output coefficient * diameter2 * length / synchronous speed
View Answer

Answer: a
Explanation: The output coefficient, diameter, length and synchronous speed are first calculated. Then on substitution gives the kVA input and in turn gives the output equation.

2. What is the formula for the output coefficient of the output equation?
a) output coefficient = 11 * winding space factor * specific magnetic loading / specific electric loading * 10-3
b) output coefficient = 11 * winding space factor * specific magnetic loading * specific electric loading * 10-3
c) output coefficient = 11 * winding space factor / specific magnetic loading * specific electric loading * 10-3
d) output coefficient = 11 / winding space factor * specific magnetic loading * specific electric loading * 10-3
View Answer

Answer: b
Explanation: The winding space factor, specific magnetic loading, specific electric loading is calculated. On substitution gives the output coefficient used for the calculation of output equation.

3. What is the formula of the kVA input if the rating of the machine is given in horse power?
a) kVA input = horse power / 0.746 * efficiency * power factor
b) kVA input = horse power * 0.746 * efficiency * power factor
c) kVA input = horse power * 0.746 / efficiency * power factor
d) kVA input = horse power * 0.746 * efficiency / power factor
View Answer

Answer: c
Explanation: The horse power rating of the machine along with the efficiency and power factor is calculated. On substitution the kVA input can be obtained.
advertisement
advertisement

4. What is the ratio of the efficiency for 75 watt to 750 watt motor?
a) 4:7
b) 5:7
c) 6:7
d) 3:7
View Answer

Answer: b
Explanation: The efficiency of the 75 watt motor is 50%. The efficiency of the 750 watt motor is 70%.

5. What is the ratio of power factor of the 75 watt to 750 watt motor?
a) 0.55 : 0.60
b) 0.50 : 0.60
c) 0.55 : 0.65
d) 0.50 : 0.65
View Answer

Answer: c
Explanation: The power factor of the 75 watt motor is 0.55. The power factor of 750 watt motor is 0.60.

6. The smaller values are applicable for lower rating machines.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The smaller values are applicable for lower rating machines. The power factor is 0.55 for 75 watt motor and the efficiency is 50% for the 75 watt motor.

7. What is the efficiency for the output watt of 180?
a) 0.38
b) 0.48
c) 0.57
d) 0.65
View Answer

Answer: c
Explanation: The efficiency of the output watt of 37 is 0.38 and the efficiency of output watt of 90 is 0.48. The efficiency of the output watt of 180 is 0.57.
advertisement

8. What is the power factor of output watt of 90?
a) 0.46
b) 0.51
c) 0.56
d) 0.62
View Answer

Answer: b
Explanation: The power factor of output watt of 37 is 0.46 and the power factor for 180 output watt is 0.56. The power factor of the output watt of 90 is 0.51.

9. What factor does the output coefficient depend upon?
a) specific magnetic loading
b) specific electric loading
c) specific electric loading or specific magnetic loading
d) specific electric loading and specific magnetic loading
View Answer

Answer: b
Explanation: The output coefficient depends upon the specific electric loading. The output coefficient also depends upon the specific magnetic loading.
advertisement

10. What is the range of the average flux density used in the output equation?
a) 0.30-0.55 weber per m2
b) 0.30-0.50 weber per m2
c) 0.35-0.45 weber per m2
d) 0.35-0.55 weber per m2
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum value of the average flux density is 0.35 weber per m2. The maximum value of the average flux density is 0.55 weber per m2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Electrical Machines.

To practice all areas of Design of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.