Design of Electrical Machines Questions and Answers – Design of Dc Motor & Synchronous Machine

«
»

This set of Design of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of Dc Motor & Synchronous Machine”.

1. How many design factors are involved in the CAD design of DC motors?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 6 types of design factors involved in the CAD design of DC motors. They are main dimension, armature winding, design of field winding, design of commutator, design of interpoles, losses and efficiency.
advertisement

2. What is the symbol used for the terminal voltage in dc motor design?
a) V
b) Vs
c) Vt
d) Tv
View Answer

Answer: c
Explanation: Computer aided design is one of the design algorithms made use of in the design of various machines. The symbol used for the terminal voltage is Vt.

3. What is the symbol used for the slot per pole arc in dc motor design?
a) sppa
b) spa
c) ssa
d) sp
View Answer

Answer: b
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for slot per pole arc in dc motor design is spa.

4. What is the symbol used for the flux density produced in the pole body of dc motor design?
a) fp
b) fdp
c) fyp
d) fypd
View Answer

Answer: c
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for flux density produced in the pole body of dc motor design is fyp.

5. What is the symbol used for the total mmf required for the teeth?
a) AT
b) ATt
c) Tm
d) Tmt
View Answer

Answer: b
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for total mmf required for the teeth is ATt.
advertisement

6. What is the symbol used for the pitch of commutator segments in the dc motor?
a) Pc
b) Pcs
c) BETAc
d) Ret
View Answer

Answer: c
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for pitch of commutator segments is BETAc.

7. How many design steps are involved in the design of main dimensions of synchronous machine?
a) 10
b) 9
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 10 steps in the flowchart of design of the main dimensions of synchronous machines. There are 8 design data in the design of the synchronous machine using CAD.

8. What is the number of design steps involved in the length of air gap?
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10
View Answer

Answer: d
Explanation: There are 8 design data involved in the design of synchronous machine using CAD. There are 10 steps in the flowchart of the length of air gap in the CAD design of synchronous machine.

9. What is the number of design steps involved in the stator?
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 8 design data involved in the design of synchronous machine using CAD. There are 7 steps in the flowchart of the stator design in the CAD design of synchronous machine.
advertisement

10. What is the number of design steps involved in the number of slots?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 8 design data involved in the design of synchronous machine using CAD. There are 6 steps in the flowchart of the number of slots in the CAD design of synchronous machine.

11. What is the symbol used for the armature mmf per pole?
a) AT
b) ATM
c) Amp
d) ATa
View Answer

Answer: d
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for the armature mmf per pole is Ata.

12. What is the symbol used for the width of the ventilating duct?
a) Wv
b) Nw
c) Wvd
d) Wvds
View Answer

Answer: b
Explanation: Computer aided design in one of the design algorithms made use of to design various devices. The symbol used for width of the ventilating ducts is Nw.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Electrical Machines.

advertisement

To practice all areas of Design of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn