Design of Electrical Machines Questions and Answers – Design of Wound Rotor

This set of Design of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of Wound Rotor”.

1. What is the rotor windings for wound rotor motors?
a) single phase windings
b) double phase windings
c) three phase windings
d) concentrated phase windings
View Answer

Answer: c
Explanation: The rotor windings for wound rotor motors are 3 phase windings. The number of rotor slots should be such that a balanced winding is obtained.

2. How should the number of slots be in the case of fractional slot windings?
a) multiples of slots
b) multiple of phases
c) multiple of phases and pair of poles
d) multiples of pair of poles
View Answer

Answer: c
Explanation: Fractional slot windings can be used in the wound rotor design. It is preferable to use a number of slots which are a multiple of phases and pair of poles in the case of fractional slot windings.

3. How many types of design of wound rotors are available?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: They are 4 types of design of wound rotors. They are Number of Rotor Slots, Number of Rotor Turns, Area of Rotor Conductors, Rotor Windings.
advertisement
advertisement

4. What should be done to keep the rotor voltage to an acceptable level?
a) rotor to stator turns must be properly adjusted
b) stator to rotor turns must be properly adjusted
c) stator turns must be adjusted
d) rotor turns must be adjusted
View Answer

Answer: b
Explanation: The effective ratio of stator to rotor turns should be adjusted to keep the rotor voltage to an acceptable level. The choice of this turns ratio is arbitrary and is controllable by the designer.

5. The rotor voltage on open circuit between slip rings should not exceed 500 V for small machines.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The rotor voltage on open circuit between slip rings should not exceed 500 V for the small machines. The voltage is limited to a small value in order to protect persons working the motor if the brush gear is not perfectly protected.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. How should the rotor voltage be with respect to the high voltage and large machines?
a) low
b) moderate
c) high
d) very high
View Answer

Answer: c
Explanation: The high voltage and large machines should have high rotor voltage. If the rotor voltage is kept low, the rotor current becomes large, involving use of large conductor sections.

7. What is the range of the rotor voltage for the large machines?
a) 1000-1500 V
b) 1000-1750 V
c) 500-1500 V
d) 1000-2000 V
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum value of the rotor voltage should be 1000 V. The maximum value of the rotor voltage should not exceed 2000 V.
advertisement

8. What is the formula for rotor turns per phase?
a) rotor turns per phase = (winding factor for stator/winding factor for rotor) * (Rotor voltage per phase/Stator voltage per phase) * Number of turns per phase for stator
b) rotor turns per phase = (winding factor for stator/winding factor for rotor) / (Rotor voltage per phase/Stator voltage per phase) * Number of turns per phase for stator
c) rotor turns per phase = (winding factor for stator/winding factor for rotor) * (Rotor voltage per phase/Stator voltage per phase) / Number of turns per phase for stator
d) rotor turns per phase = (winding factor for stator/winding factor for rotor) / (Rotor voltage per phase/Stator voltage per phase) / Number of turns per phase for stator
View Answer

Answer: a
Explanation: Firstly, the winding factor for stator is obtained along with the winding factor for stator. Next the ratio of the rotor voltage per phase to the stator voltage per phase. Finally, the number of turns per phase for stator is also calculated to obtain the rotor turns per phase.

9. What is the formula for the full load rotor mmf?
a) 65% of stator mmf
b) 75% of stator mmf
c) 85% of stator mmf
d) 90% of stator mmf
View Answer

Answer: c
Explanation: The full load rotor mmf is taken as 0.85 of stator mmf. Full load rotor mmf = 0.85 *
(stator current * no of stator turns) / no of rotor turns.
advertisement

10. The value of the current density of rotor is chosen almost equal to that in the stator.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: There occurs a lot of excessive copper loss in the rotors. The value of current density of rotor is almost equal to that in the stator.

11. What type of conductor is chosen for the small motors?
a) round
b) bar
c) skewed
d) rectangular
View Answer

Answer: a
Explanation: Round conductors are used for the small motors. Bar conductors are being used for the large motors.

12. What type of winding is made use of for the small motors?
a) mush windings
b) cross windings
c) interconnected windings
d) rounded windings
View Answer

Answer: a
Explanation: For the small motors, it is a normal practice to use mush windings. The mush windings should be housed in the semi-closed slots.

13. What type of winding is made use of for the large motors?
a) mush windings
b) bar type windings
c) cross windings
d) rounded windings
View Answer

Answer: b
Explanation: For the small motors mush windings are made use of. For the large motors, a double layer bar type winding is made use of.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Electrical Machines.

To practice all areas of Design of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.