Design of Electrical Machines Questions and Answers – Operating Characteristics

This set of Design of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Operating Characteristics”.

1. How many factors are present in the operating characteristics?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 4 operating characteristics present in the single phase induction motor. They are mmf for air gap, saturation factor, iron loss, friction and windage loss.

2. How many parts does the stator mmf passes through?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: The stator mmf produced in the motor passes through 5 parts. They are air gap, stator teeth, stator core, rotor teeth, rotor core.

3. What is the angle at which the value of the flux density should be for the calculation of mmf?
a) 40°
b) 60°
c) 80°
d) 70°
View Answer

Answer: b
Explanation: The calculation of mmf should be based upon the value of the flux density. The value of flux density at 60° from the interpolar axis as far as gap and teeth are concerned.
advertisement
advertisement

4. What is the value of the flux density with respect to average flux density?
a) value of flux density = 1.67 times of average flux density
b) value of flux density = 1.70 times of average flux density
c) value of flux density = 1.60 times of average flux density
d) value of flux density = 1.50 times of average flux density
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of flux density at 60° from the interpolar axis as far as gap and teeth are used in the calculation of mmf. The value of flux density = 1.67 times of average flux density.

5. What is the formula for the mmf required for air gap?
a) mmf required for air gap = 8,00,000 * air gap flux density * air gap constant / air gap length
b) mmf required for air gap = 8,00,000 * air gap flux density * air gap constant * air gap length
c) mmf required for air gap = 8,00,000 * air gap flux density / air gap constant * air gap length
d) mmf required for air gap = 8,00,000 / air gap flux density * air gap constant * air gap length
View Answer

Answer: b
Explanation: The air gap flux density, air gap constant, air gap length are calculated first. On substitution, the mmf required for air gap can be obtained.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. What is the formula for the saturation factor?
a) saturation factor = total mmf required for the magnetic circuit/mmf required for air gap
b) saturation factor = total mmf required for the magnetic circuit + mmf required for air gap
c) saturation factor = total mmf required for the magnetic circuit – mmf required for air gap
d) saturation factor = total mmf required for the magnetic circuit * mmf required for air gap
View Answer

Answer: a
Explanation: The total mmf required for the magnetic circuit and the mmf required for air gap is calculated. On substitution, the saturation factor is obtained.

7. What is the range of the saturation factor in the single phase induction motor?
a) 1.1-1.3
b) 1.0-1.2
c) 1.1-1.35
d) 1.2-1.6
View Answer

Answer: c
Explanation: The minimum value of the saturation factor in the single phase induction motor is 1.1. The maximum value of the saturation factor in the single phase induction motor is 1.35.
advertisement

8. What is the relation between flux densities with respect to saturation factor?
a) flux density is indirectly proportional to the square of the saturation factor
b) flux density is directly proportional to the square of the saturation factor
c) flux density is indirectly proportional to the saturation factor
d) flux density is directly proportional to the saturation factor
View Answer

Answer: d
Explanation: The saturation factor is kept low if the flux densities in the teeth and core are low. The saturation factor is kept high if the flux densities in the teeth and core are high.

9. What factors are considered while calculating iron loss in stator teeth and core?
a) flux densities
b) weights
c) flux densities or weights
d) flux densities and weights
View Answer

Answer: d
Explanation: The iron loss in stator teeth and core are found by calculating their flux densities. The iron loss in stator teeth and core are found by calculating their weights.
advertisement

10. What is the relation between total iron loss for induction motors and the sum of stator tooth and core loss?
a) total iron loss for induction motors = 1.3-2.3 times the sum of stator tooth and core loss
b) total iron loss for induction motors = 1.4-2.4 times the sum of stator tooth and core loss
c) total iron loss for induction motors = 1.5-2.5 times the sum of stator tooth and core loss
d) total iron loss for induction motors = 1.3-2 times the sum of stator tooth and core loss
View Answer

Answer: c
Explanation: The total iron loss for induction motors is 1.5-2.5 times the sum of stator tooth and core loss. The total iron loss is due to fundamental frequency flux.

11. What is the range of the multiplying factor when test data is not available?
a) 1.7-2
b) 1.75-2.2
c) 1.6-2.3
d) 1.5-2
View Answer

Answer: b
Explanation: The multiplying factor should be obtained from tests of motors of similar design. When test data is not available, a value of 1.75 to 2 may be used.

12. What are the factors which result in the bearing friction and windage loss?
a) ball bearings
b) sleeve bearing
c) ball bearing and sleeve bearing
d) ball bearing or sleeve bearing
View Answer

Answer: d
Explanation: The bearing friction and windage loss will depend upon the ball bearings. The bearing friction and windage loss will also depend upon the sleeve bearings.

13. What is the friction and windage loss for a 1500 rpm machine?
a) 3-7% of watt output
b) 3-9% of watt output
c) 4-8% of watt output
d) 1-5% of watt output
View Answer

Answer: c
Explanation: The friction and windage loss and a speed of 1500 rpm, it is usually minimum 4% of the watt output. The friction and windage loss and a speed of 1500 rpm, it is usually maximum of 8% of the watt output.

14. The high values actually apply for the small motors below 150 W.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The friction and windage loss and a speed of 1500 rpm, it is usually 4-8% of the watt output. The high values apply to small motors below 180 W.

15. The loss for the sleeve bearing having stator outer diameter 150 mm and 1000 rpm is 3.7 W.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The sleeve bearing having a stator outer diameter of 150 mm has losses at different running speed. The 1000 rpm machine gives loss of 3.7 W.

16. What is the range of the frequency constant?
a) 0.86-1.0
b) 0.82-1.0
c) 0.9-1.0
d) 0.5-1.0
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum value of the frequency constant used in the output equation of P.H Tricky is 0.86. The maximum value of the frequency constant used in the output equation of P.H Tricky is 1.0.

17. What is the range of the motor type constant?
a) 1.1-1.3
b) 1.0-1.4
c) 1.1-1.42
d) 1.1-1.5
View Answer

Answer: c
Explanation: The minimum value of the motor type constants is 1.1. The maximum value of the motor type constants is 1.42.

18. What is the formula of the most economical relation between D and L?
a) length = 0.6 * diameter
b) length = 0.5 / diameter
c) length = 0.6 / diameter
d) length = 0.63 * diameter
View Answer

Answer: d
Explanation: The length and the diameter are the 2 main dimensions of the single phase induction motor. The most economical relation between length and diameter is length = 0.63 * diameter.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Electrical Machines.

To practice all areas of Design of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.