Design of Electrical Machines Questions and Answers – Specific Permeance & Calculation of Magnetizing Current

This set of Design of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Specific Permeance & Calculation of Magnetizing Current”.

1. What is specific permeance?
a) specific permeance is product of permeance of unit length and depth of field
b) specific permeance is ratio of permeance of unit length and depth of field
c) specific permeance is the permeance per unit length
d) specific permeance is the permeance per unit pole
View Answer

Answer: c
Explanation: Specific permeance is defined as permeance per unit length. It is also known as the depth of field.

2. What is the formula of the specific permeance?
a) specific permeance = permeability in air * ∫small change in width + length
b) specific permeance = permeability in air * ∫small change in width/length
c) specific permeance = permeability in air * ∫small change in width * length
d) specific permeance = 1/permeability in air * ∫small change in width * length
View Answer

Answer: b
Explanation: The permeability in air, small change in width and length is calculated first. On substitution the specific permeance is calculated.

3. What is the assumption made in the calculation of the specific permeance?
a) voltage is kept constant
b) current is kept constant
c) mmf is kept constant
d) speed is kept constant
View Answer

Answer: c
Explanation: The mmf is kept constant over all the flux tubes. The mmf should be kept constant when the integration is carried out during the calculation of specific permeance.
advertisement
advertisement

4. What is the formula of the effective permeance?
a) effective permeance = effective flux/total mmf
b) effective permeance = effective flux/mmf of air gap
c) effective permeance = effective flux * total mmf
d) effective permeance = effective flux * mmf of air gap
View Answer

Answer: a
Explanation: The effective flux and the total mmf is first calculated. On substitution of the values the effective permeance is calculated.

5. What is the formula of the flux dividing into infinitesimal parts?
a) flux dividing into infinitesimal parts = mmf producing the flux / permeance of infinitesimal part
b) flux dividing into infinitesimal parts = mmf producing the flux * permeance of infinitesimal part
c) flux dividing into infinitesimal parts = mmf producing the flux + permeance of infinitesimal part
d) flux dividing into infinitesimal parts = mmf producing the flux – permeance of infinitesimal part
View Answer

Answer: b
Explanation: The mmf producing the flux and the permeance of infinitesimal part is calculated. On substitution the flux dividing into infinitesimal parts is calculated.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. What is the relation between the specific permeance of a differential path and the length?
a) specific permeance of a differential path is directly proportional to the length
b) specific permeance of a differential path is indirectly proportional to the length
c) specific permeance of a differential path is directly proportional to the square of the length
d) specific permeance of a differential path is indirectly proportional to the square of the length
View Answer

Answer: b
Explanation: The specific permeance is defined as the permeance per unit length. It is indirectly proportional to the length.

7. How many factors does the value of the magnetizing current depends upon?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 3 factors upon which the magnetizing current depends upon. They are total mmf required, number of turns in the exciting winding and upon the way in which the winding is distributed.
advertisement

8. What is the formula for the magnetizing current?
a) magnetizing current = total mmf * number of turns
b) magnetizing current = total mmf / number of turns
c) magnetizing current = total mmf + number of turns
d) magnetizing current = total mmf – number of turns
View Answer

Answer: b
Explanation: First the total mmf is calculated along with the number of turns of the magnetizing winding. Then on substitution the magnetizing current is obtained.

9. What is the formula for the rms value of the magnetizing current?
a) rms value of the magnetizing current = maximum magnetizing current / peak factor
b) rms value of the magnetizing current = maximum magnetizing current * peak factor
c) rms value of the magnetizing current = maximum magnetizing current + peak factor
d) rms value of the magnetizing current = maximum magnetizing current – peak factor
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum value of the magnetizing current and the peak factor are calculated first. On substitution, the rms value of the magnetizing current is obtained.
advertisement

10. What is the relation of the type of winding with the flux linkage?
a) in distributed windings the flux does not link with all the turns
b) in distributed windings the flux links with all the turns
c) in concentrated windings the flux links with all the turns
d) in concentrated windings the flux does not link with all the turns
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetizing current is actually calculated for the concentrated windings and the distributed windings. In the distributed windings, the flux does not link with all the turns.

11. What is the relation of the magnetizing current with the turns per phase?
a) magnetizing current is directly proportional to the turns per phase
b) magnetizing current is directly proportional to the square of the turns per phase
c) magnetizing current is indirectly proportional to the turns per phase
d) magnetizing current is indirectly proportional to the turns per phase
View Answer

Answer: c
Explanation: The magnetizing current is actually calculated for the concentrated windings and the distributed windings. In the distributed windings, magnetizing current is indirectly proportional to the turns per phase.

12. The plot of the flux density distribution curve is between the interpolar axis consisting of the flux density and the angle difference between phases.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The flux density distribution curve is used to calculate the magnetizing current in the non sinusoidal flux distribution of the distributed windings. The curve is between the flux density and the phase angle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Electrical Machines.

To practice all areas of Design of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.