Waste Water Engineering Questions and Answers – Phosphorus Removal – 2

«
»

This set of Waste Water Engineering Assessment Questions and Answers focuses on “Phosphorus Removal – 2”.

1. What is the retention time considered for the anaerobic zone for the AO process for removing phosphorus?
a) 0.5-1.5 hrs
b) 1.5-2 hrs
c) 2-4 hrs
d) 4-8 hrs
View Answer

Answer: a
Explanation: The retention time considered for the anaerobic zone for the AO process for removing phosphorus is 0.5-1.5 hrs. This process involves aerobic oxidation followed by anaerobic digestion. This is a very effective method to remove phosphorus compounds.
advertisement

2. What is the retention time considered for the aerobic zone for the AO process for removing phosphorus?
a) 1-3 hrs
b) 3-5 hrs
c) 5-8 hrs
d) 8-11 hrs
View Answer

Answer: a
Explanation: The retention time considered for the aerobic zone for the AO process for removing phosphorus is 1-3 hrs. This process involves aerobic oxidation followed by anaerobic digestion. This is a very effective method to remove phosphorus compounds.

3. What is the retention time considered for the anaerobic zone for the A2O process for removing phosphorus?
a) 0.5-1.5 hrs
b) 1.5-2 hrs
c) 5-7 hrs
d) 3-4 hrs
View Answer

Answer: a
Explanation: The retention time considered for the anaerobic zone for the A2O process for removing phosphorus is 0.5-1.5 hrs. This process is a modification process of the AO process. This is a very effective method to remove phosphorus compounds.
advertisement
advertisement

4. What is the retention time considered for the aerobic zone for the A2O process for removing phosphorus?
a) 0.5-1.5 hrs
b) 1.5-3 hrs
c) 3-4 hrs
d) 4-8 hrs
View Answer

Answer: d
Explanation: The retention time considered for the aerobic zone for the A2O process for removing phosphorus is 4-8 hrs. This process is a modification process of the AO process. This is a very effective method to remove phosphorus compounds.

5. What is the retention time considered for the anoxic zone for the A2O process for removing phosphorus?
a) 0.5-1 hrs
b) 1-2 hrs
c) 2-4 hrs
d) 4-6 hrs
View Answer

Answer: a
Explanation: The retention time considered for the anoxic zone for the A2O process for removing phosphorus is 0.5-1 hrs. This process is a modification process of the AO process. This is a very effective method to remove phosphorus compounds.
advertisement

6. What is the retention time considered for the anoxic zone for the University of Cape Town treatment process for removing phosphorus?
a) 2-4 hrs
b) 4-6 hrs
c) 6-8 hrs
d) 8-10 hrs
View Answer

Answer: a
Explanation: The retention time considered for the anoxic zone for the University of Cape Town treatment process for removing phosphorus is 2-4 hrs. The MLSS level maintained is 3000-4000 mg/L. The internal recirculation considered is 200-400%.

7. What is the retention time considered for the anaerobic zone for the University of Cape Town treatment process for removing phosphorus?
a) 1-2 hrs
b) 3-4 hrs
c) 4-8 hrs
d) 8-12 hrs
View Answer

Answer: a
Explanation: The retention time considered for the anaerobic zone for the University of Cape Town treatment process for removing phosphorus is 1-2 hrs. The MLSS level maintained is 3000-4000 mg/L. The internal recirculation considered is 200-400%.
advertisement

8. What is the retention time considered for the aerobic zone for the University of Cape Town treatment process for removing phosphorus?
a) 4-12 hrs
b) 3-4 hrs
c) 1-2 hrs
d) 5-6 hrs
View Answer

Answer: a
Explanation: The retention time considered for the aerobic zone for the University of Cape Town treatment process for removing phosphorus is 4-12 hrs. The MLSS level maintained is 3000-4000 mg/L. The internal recirculation considered is 200-400%.

9. What is the retention time considered for the aerobic zone for the Virginia Initiative Plant treatment process for removing phosphorus?
a) 4-6 hrs
b) 10-12 hrs
c) 2-4 hrs
d) 1-2 hrs
View Answer

Answer: a
Explanation: The retention time considered for the aerobic zone for the Virginia Initiative Plant treatment process for removing phosphorus is 4-6 hrs. The MLSS level maintained is 2000-4000 mg/L. The internal recirculation considered is 100-200% for the anoxic tank.
advertisement

10. What is the retention time considered for the aerobic zone for the Virginia Initiative Plant treatment process for removing phosphorus?
a) 3-5 hrs
b) 7-9 hrs
c) 1-2 hrs
d) 4-6 hrs
View Answer

Answer: c
Explanation: The retention time considered for the anaerobic zone for the Virginia Initiative Plant treatment process for removing phosphorus is 1-2 hrs. The MLSS level maintained is 2000-4000 mg/L. The internal recirculation considered is 100-200% for the anoxic tank.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Waste Water Engineering.

To practice all areas of Waste Water Engineering Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter