Waste Water Engineering Questions and Answers – Disposal by Land Treatment

«
»

This set of Waste Water Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Disposal by Land Treatment”.

1. The wastewater disposed on land reaches groundwater and thereby contaminates surface water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Disposal onto land generally pollutes groundwater, and may reach surface water when groundwater eventually discharges into surface water. Disposal from an off-site treatment plant for groundwater recharge to control encroachment of seawater in coastal areas is a form of reuse.
advertisement

2. What does LPED stand for?
a) Low plane effluent disposal
b) Low pressure effluent disposal
c) Low pressure effluent distribution
d) Low plane effluent distribution
View Answer

Answer: c
Explanation: LPED stands for Low pressure effluent distribution. Effluent may be discharged more evenly across the disposal area by pump or dose loading. It also eliminates the chance of disposal surges that may occur during periods of high household use.

3. _______ is an improved sinkhole or a subsurface fluid distribution system.
a) Deep well
b) Injection well
c) Sink well
d) Bore well
View Answer

Answer: b
Explanation: An injection well is a device that places fluid deep underground into porous rock formations, such as sandstone or limestone, or into or below the shallow soil layer. The fluid may be chemicals mixed with water, wastewater, etc.

4. Waste water is injected into the ground between impermeable layers of rocks to avoid polluting fresh water supplies.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In waste water disposal, treated waste water is injected into the ground between impermeable layers of rocks to avoid polluting fresh water supplies or adversely affecting the quality of receiving waters.

5. _________ is the controlled application of waste water onto the land surface to achieve a specified level of treatment.
a) Water treatment
b) Wastewater treatment
c) Land treatment
d) Soil treatment
View Answer

Answer: c
Explanation: The controlled application of waste water onto the land surface to achieve a specified level of treatment through natural physical, chemical, and biological processes within the plant soil-water matrix is called land treatment.
advertisement

6. Which type of treatment methods are used for municipal and industrial wastewaters?
a) Slow rate
b) Rapid infiltration
c) Overflow
d) Main stream
View Answer

Answer: a
Explanation: Slow Rate (SR) systems are the predominant form of land treatment for municipal and industrial waste-water. Such a technology incorporates waste-water treatment, water reuse, crop utilization of nutrients and waste-water disposal.

7. How are suspended solids removed from the soil?
a) Soil adsorption
b) Bacterial oxidation
c) Filtration
d) Chemical immobilization
View Answer

Answer: c
Explanation: BOD is removed through soil adsorption and bacterial oxidation. Suspended solids are removed by filtration through the soil. Phosphorus is removed by chemical immobilization (precipitation and adsorption), plant uptake.

8. How are the traces of organic compounds removed from the soil?
a) Denitrification
b) Soil filtration
c) Precipitation
d) Sorption
View Answer

Answer: d
Explanation: Nitrogen is removed by denitrification. The traces of organic compounds are removed by photodecomposition, volatilization, sorption, degradation. Metals are removed by precipitation.

9. Which of the following wastewater constituents are removed by chemical immobilization?
a) BOD
b) Suspended solids
c) Metals
d) Phosphorus
View Answer

Answer: d
Explanation: Chemical immobilization is a process consisting of precipitation and adsorption. Phosphorus is removed by chemical immobilization and it is also removed by plant uptake. The plant utilizes phosphorus for various purposes.
advertisement

10. Which of the following is an intensive method of land treatment?
a) Rapid infiltration
b) Infiltration
c) Slow rate
d) Over flow
View Answer

Answer: a
Explanation: Rapid infiltration (RI) is the most intensive of all land treatment method. To shallow infiltration or spreading basins high hydraulic and organic loadings are applied intermittently.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Waste Water Engineering.

To practice all areas of Waste Water Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn