Waste Water Engineering Questions and Answers – Removal of Iron, Manganese and Arsenic – 1

«
»

This set of Waste Water Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Removal of Iron, Manganese and Arsenic – 1”.

1. In which year was the Ferrosand process patented?
a) 1960
b) 1965
c) 1970
d) 1975
View Answer

Answer: b
Explanation: The manganese greensand process has been used in the United States since the 1950s. During the early years of its use, Hungerford & Terry, Inc. of Clayton, New Jersey, worked to improve the process and eventually developed the Ferrosand® CR Process, patented in 1965.
advertisement

2. What is the permitted concentration of manganese in drinking water?
a) 30 g/l
b) 40 g/l
c) 50 g/l
d) 60 g/l
View Answer

Answer: c
Explanation: The permitted concentration of manganese in drinking water is 50g/l. The manganese greensand process has been used in the United States since the 1950s.

3. What is the permitted concentration of iron in drinking water?
a) 100 g/l
b) 200 g/l
c) 300 g/l
d) 400 g/l
View Answer

Answer: b
Explanation: The permitted concentration of iron in drinking water is 200g/l. The permitted concentration of manganese in drinking water is 50g/l. The permitted concentration of arsenic in drinking water is 10g/l.

4. What is the permitted concentration of arsenic in drinking water?
a) 10 g/l
b) 20 g/l
c) 30 g/l
d) 40 g/l
View Answer

Answer: a
Explanation: The permitted concentration of arsenic in drinking water is 10g/l. The permitted concentration of iron in drinking water is 200g/l. The permitted concentration of manganese in drinking water is 50g/l.

5. What is the minimum time of aeration?
a) 20 minutes
b) 40 minutes
c) 60 minutes
d) 80 minutes
View Answer

Answer: c
Explanation: The water is aerated for a period of no less than 60 minutes. If water flow is 50 m3/h the aeration level is 100m3/h of air and tank volume is 50m3 of water.
advertisement

6. What is the tank volume of aeration for water flow of 50m3/h?
a) 40 m3
b) 50 m3
c) 80 m3
d) 100 m3
View Answer

Answer: b
Explanation: The water is aerated for a period of no less than 60 minutes. The tank volume of aeration for water flow of 50m3/h is 50 m3.

7. At what pH should the water be maintained?
a) 6.5
b) 7.5
c) 8.5
d) 9
View Answer

Answer: b
Explanation: The pH of the water should be increased to a value over pH 7.5. The decrease in the value of pH leads to increase in the acidity of water.

8. The aeration system will decrease the redox potential of the water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The aeration system will increase the redox potential of the water. It is important to raise the potential to as high a value as possible. Certainly, it should be over 200mv.

9. What is the minimum required redox potential of water?
a) 100 mv
b) 200 mv
c) 300 mv
d) 400 mv
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum required redox potential of water is 200 mv. Manganese oxidation requires a high oxidation potential.
advertisement

10. Manganese oxidation requires a high oxidation potential.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Manganese oxidation requires a high oxidation potential, in some cases if there is a high BOD or organic content in the water it may be required to add additional oxidizing agents such as hypochlorite, chlorine dioxide, hydrogen peroxide or ozone.

11. What is the desirable bed depth for AFM filtration?
a) 1000 mm
b) 1200 mm
c) 1500 mm
d) 1800 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The desirable bed depth of AFM filtration is 1200 mm. Maximum bed depth can be within 3000 mm and the bulk density is 1.25-1.

12. What is the maximum allowable flow for backwash?
a) 20 m/hr
b) 45 m/hr
c) 60 m/hr
d) 80 m/hr
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum allowable water flow for backwash is 60 m/hr. The recommended water flow for backwash is 45 m/hr.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Waste Water Engineering.

advertisement

To practice all areas of Waste Water Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn