Cytogenetics Questions and Answers – Cell Cycle Stages – 2

«
»

This set of Cytogenetics Question Bank focuses on “Cell Cycle Stages – 2”.

1. The Cln 3 receptors are located on ____________
a) DNA
b) Nuclear membrane
c) Cytosol
d) Nucleoplasm
View Answer

Answer: a
Explanation: A constant amount of Cln3 must be sensed for the cell to regulate its size. This is done via its receptors on DNA. As the amount of DNA is constant than when Cln3 exceeds a certain amount it will be free. Then it can trigger cell cycle.
advertisement

2. Cell with DNA damage via a series of protein kinases __________
a) Activates CDC25
b) Inactivated CDC25
c) Activates WEE1
d) Inactivates WEE1
View Answer

Answer: b
Explanation: CDC25 is a phosphatase that removes the inhibitory phosphate on the S Cycin-CDk complex that leads to the activation. WEE1 kinase adds this phosphate leading to inactivation. DNA damage requires sop of cell cycle thus CDC2 which helps in progression is inactivated.

3. P53 binds to MAD2.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: P53 binds to Mdm2 in normal cell which destroys the p53 leading to its reduction in concentration. On the other hand Mad2 bind to kinetochores that are not attached to microtubules.
advertisement
advertisement

4. Ataxia talengictesia is due to the defect in which of the following?
a) P53
b) Mdm2
c) Cdc25
d) Mad2
View Answer

Answer: b
Explanation: The defect in Mdm2 when it is unable to phosphorylate p53 in response to DNA damage causes ataxia talengictesia. It is a genetic disorder that often leads to cancer.

5. P53 activates transcription of _________
a) P5
b) p27
c) p21
d) p35
View Answer

Answer: c
Explanation: The increased amount of P53 as a result of DNA damage leads to increased transcription of WIP1/ Cip1p21 gene which leads to increase in p21 levels.
advertisement

6. P21 is a CD1.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: P21 is a CDI that binds to and inactivates the G1-S cyclin thus leading to the stop of cell cycle progression from G1 S phase.

7. The Spindle fibers in cell cycle are formed by ____________
a) Intermediate filaments
b) Microtubules
c) Actin
d) Myosin
View Answer

Answer: b
Explanation: The Microtubules are reassembled during cell division to form the spindle fibers. The spindle fibers bind to the chromosomes at the Kinetochores.
advertisement

8. Which of the following gives a negative signal during anaphase?
a) Cdc25
b) Wee1
c) P53
d) Mad 2
View Answer

Answer: d
Explanation: Mad 2 bind to the kinetochores that are not bound to the spindle fibers. This is a negative signal. Removal of this negative feedback leads to anaphase.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cytogenetics.

advertisement

To practice Cytogenetics Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter