Cytogenetics Questions and Answers – Transcription in Prokaryotes : Termination

«
»

This set of Cytogenetics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transcription in Prokaryotes : Termination”.

1. What form of helix would you expect to see in double stranded RNA?
a) A form
b) B form
c) C form
d) D form
View Answer

Answer: a
Explanation: Double stranded RNA generally forms A form helix while double stranded DNA forms B form helix. The other forms also occur in DNA under special conditions.
advertisement

2. A ssRNA shows inverted tandem repeat. What would be its secondary structure?
a) Linear
b) Hair pin
c) Stem-loop structure
d) Crucifix
View Answer

Answer: c
Explanation: A tandem repeat has some bases between the palindrome regions resulting in the formation of the loop. The remaining complementary sequences of the palindrome forms the stem. In case of dsRNA similar sequence would form a crucifix while absence of intersecting sequence will form hairpin.

3. To study the functioning of intrinsic terminator you increase the number of G-C base pairs in the stem and decrease the U bases from the tail region. What would be its effect on termination?
a) No visible effect
b) Efficiency will decrease
c) Efficiency will increase
d) The RNA polymerase will stall at the terminator
View Answer

Answer: a
Explanation: The increase in number of G-C base pairs in the stem region stabilizes the stem, and decreasing in number of U in the tail destabilizes it. These two have a compensating effect on terminator efficiency.
advertisement
advertisement

4. Which of these interactions is the weakest?
a) rC-dG
b) rG-dC
c) rA-dT
d) rU-dA
View Answer

Answer: d
Explanation: The interaction between A and T or U base is through 2 hydrogen bonds only. So this is weaker than G-C which mediates by 3 hydrogen bonds. Further RNA DNA interactions are weaker making rU-dA the weakest of interaction which is used in termination of transcription.

5. You modify your gene DNA sequence by introducing an attenuator within the transcribed region. You isolate the labeled gene product and perform SDS PAGE. You observe two bands one higher and another slightly lower. Which of this band corresponds to properly modified sequence?
a) Higher
b) Lower
c) Both the bands as they show differently folded protein
d) This is an experimental artifact
View Answer

Answer: b
Explanation: An attenuator will lead to premature transcription termination. This will result in a truncated protein that will migrate faster in the gel and form the lower band. Protein folding doesn’t affect its migration in SDS page.
advertisement

6. Rho protein, that is necessary for transcription termination, is a ________
a) Homotetramer
b) Heterotetramer
c) Heterohexamer
d) Homohexamer
View Answer

Answer: d
Explanation: Rho is a 46KDa hexameric protein with 6 identical subunits. Thus, it is a holohexamer. A four subunit protein with all identical subunit would be a holotetramer, not identical subunit would be heterotetramer respectively.

7. Rho shows base preference although it doesn’t have any concensus cis binding sequence. Which region will be expected to bind Rho better?
a) G and C rich region
b) A and T rich region
c) Region rich in C and poor in G
d) Region rich in A and poor in T
View Answer

Answer: c
Explanation: Rho binds best to regions having high C content as much as 41% and low G content as much as 14%. As in RNA there is no compulsory base pairing the amount of G is not necessary equal to the amount of c.
advertisement

8. Rho dependent termination mechanism doesn’t reguire____________
a) ATP
b) Stem loop structure
c) G-C rich stem
d) Sigma factor
View Answer

Answer: d
Explanation: Sigma factor plays no role in termination, rather it dissociates long before the RNA pol terminates. Rho however requires ATP for its rolling function and the stem loop structure formation. This stem loop structure is strengthened by G-C rich regions in the stem.

9. When Rho catches up with RNA polymerase it _______
a) Stalls
b) Falls off
c) Backtracks
d) Moves on
View Answer

Answer: b
Explanation: Rho protein helps in termination of transcription. It binds to the growing transcript rolls up and catches up with the polymerase when the loop starts to form. This dissociates the complex from the DNA leading to the formation of free Rho, DNA, RNA transcript and polymerase.
advertisement

10. You can see non-cannonical base pairing in________
a) dsDNA
b) ssDNA
c) dsRNA
d) ssRNA
View Answer

Answer: c
Explanation: Along with canonical base pairing with the normal base pairs according to Watson-Crick rules, dsRNA also forms non-cannonical base pairs. However, dsDNA can’t do so. ssRNA and ssDNA are called so because they are single stranded so there is no base pairing at all.

11. RNA has a proofreading mechanism.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A lot of energy is invested in transcription so to ensure that a wrong transcript is not produced RNA has a proofreading mechanism. This is seen in the process of backtracking.

12. Which of these proteins help to backtrack the RNA?
a) XPC
b) Dna G
c) TFIIH
d) CSA
View Answer

Answer: d
Explanation: When the RNA polymerase encounters a bulky lesion the NER protein CSA heps the RNA to backtrack giving the NER mechanism a clearance of 100bp to act. XPC and TFIIH are also needed in NER but have different function. DNA G is a primase needed in prokaryotic replication.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cytogenetics.

To practice all areas of Cytogenetics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter