Cytogenetics Questions and Answers – Gene Interactions

«
»

This set of Cytogenetics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gene Interactions”.

1. The difference in epistasis and gene interaction is ___________________
a) Gene interaction involves two genes
b) Epistasis modifies the normal Mendelian ratio
c) Epistasis involves two genes
d) Gene interaction produces a novel phenotype
View Answer

Answer: d
Explanation: In case of gene interaction the product of two genes affects the same phenotype and the resultant product might express a novel phenotype. In epistasis, no new phenotypic expression is seen.
advertisement

2. Gene interaction always modifies the normal Mendalian ratio.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In case of gene interactions the ratio of the normal dihybrid cross may be modified due to the appearance of the novel phenotype, but in some cases, the ratio remains the same.

3. In case of comb shape of a chicken, which of the following when inbred will breed true?
a) Rose
b) Pea
c) Walnut
d) Single
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the case when the chicken is homozygous recessive in both the R and P locus. Thus, they will always breed true.
advertisement
advertisement

4. You cross a true breeding pea comb chicken with a single comb chicken. What will you observe in the F2 generation?
a) Ratio 1:2:1
b) Ratio 3:1
c) Ratio 9:3:3:1
d) All pea combed
View Answer

Answer: d
Explanation: Pea comb has genotype P/P r/r and single has genotype p/p r/r. Thus the cross will give F1 P/p r/r. This is homozygous recessive at R locus so F2 will only differ in P locus giving monohybrid ratio 3:1.

5. If you cross two walnuts, which of the following is impossible?
a) Progeny to be a walnut
b) Progeny to be a single
c) Progeny to be a homozygous Rose
d) Progeny to have a phenotype other than rose, single, pea or walnut
View Answer

Answer: d
Explanation: The gene interactions in case of chicken comb can only produce these four phenotypes in the ratio 9:3:3:1.
Participate in Cytogenetics Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. If a true breeding rose combed chicken is crossed to walnut combed chicken, what are the only possibilities of the F1 progeny?
a) Walnut
b) Rose
c) Walnut or rose
d) Walnut or rose or pea
View Answer

Answer: c
Explanation: Considering the most variable of the condition when the walnut is heterozygous in both the loci it can result in walnut or rose in the ratio of 3:1. In other cases, it can mostly result in walnut while parent heterozygous in P locus could also give a rose.

7. In summer squash if you cross different varieties of true breeding sphere shaped squash, you get a disk shaped progeny. What phenomenon is seen here?
a) Gene interaction
b) Epistasis
c) Multiple allele
d) Codominance
View Answer

Answer: a
Explanation: As the cross lead to the production of a novel phenotype, it is not the case of epistasis but rather a case of gene interaction.
advertisement

8. Which one of the following summer squash would be true breeding?
a) Sphere
b) Disc
c) Long
d) Short
View Answer

Answer: c
Explanation: The long phenotype is produced because of the recessive genes in both the locus. Thus it will be true breeding.

9. If you cross a true breeding long with a true breeding disc shaped squash, what will you get in the F1?
a) Disc
b) Sphere
c) Long
d) Disc and long in 3:1
View Answer

Answer: a
Explanation: Considering a true breeding disc to be AA BB and a long is aa bb. The cross will yield a genotype Aa Bb which is also disc.
advertisement

10. If you cross two sphere shaped squash, you always get a disc.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Only cross between two different strains of sphere shared squash with genotypes A/- bb and aa B/- will give A/- B/- necessary for disc shaped.

11. You cross two heterozygous disc shaped squash. What will be the ratio obtained?
a) 1:2:1
b) 3:1
c) 9:3:3:1
d) 9:6:1
View Answer

Answer: d
Explanation: Here you expect to see a deviation from the normal dihybrid ratio as two genotypes yield the same phenotype. Thus the A/- bb and aa B/- give spheres in 6/16th of the progeny.

12. The cross between a true breeding sphere shaped and a long shaped squash gives 30 sphere squash in F2. What is the total number of expected progeny?
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer

Answer: b
Explanation: In F the sphere and the long progenies should be produced in a 3:1 ratio. Thus sphere being 30, there must be 10 long. Thus the expected total number is 30+10= 40.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cytogenetics.

To practice all areas of Cytogenetics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.