Cytogenetics Questions and Answers – Mendel’s Experimental Designs

«
»

This set of Cytogenetics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mendel’s Experimental Designs”.

1. Mendel used ____________ for his experiments.
a) Pisum sativum
b) Pisum album
c) Oryza sativa
d) Oryza Orientalis
View Answer

Answer: a
Explanation: Garden pea or Pisum sativum was used by Mendel for his experiments. This was because he observed many distinguishable characteristic traits in it and it could be easily grown and self pollinated.
advertisement

2. Which of the following relationship was not studies by Mendel?
a) Flower colour and seed colour
b) Height and seed colour
c) Flower colour and shape of pollen grain
d) Height and seed coat colour
View Answer

Answer: c
Explanation: Mendel did not study pollen shape and flower colour inheritance together, as if he would have used these traits in dihybrid cross they would show linkage and tamper his results.

3. Choose the odd one out – Green pod, Yellow seed, Purple flower, Terminal flower.
a) Green pod
b) Yellow seed
c) Purple flower
d) Terminal flower
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the 1st three options represent the dominant trait, while the option of terminal flower is recessive to flower in axial position.
advertisement
advertisement

4. Which of the following two traits is characteristic of a single gene?
a) Seed colour and shape
b) Flower colour and position
c) Colour of flower and seed coat
d) Height and colour of seed
View Answer

Answer: c
Explanation: Flower colour i.e. whether it will be purple or white and seed coat colour whether it will be gray or white is determined by the same gene.

5. Which of Mendel’s laws will be violated by linkage?
a) Panspermia
b) Diminance
c) Segregation
d) Independent assortment
View Answer

Answer: d
Explanation: Due to linkage parental chromosomes will have a tendency to be inherited together, thus the genes will not reasonably assort independent of each other. Panspermia aw is by Darwin.
advertisement

6. Which of Mendel’s law is against the theory of Blending inheritance?
a) Law of segregation
b) Law of dominance
c) Law of recessive
d) Law of independent assortment
View Answer

Answer: a
Explanation: Law of segregation states that the allelomorphs don’t bland and lose their identity but they remain together until the formation of gamete when they segregate into different gametes. There is no Law of recessive; it’s just a part of law of dominance.

7. Considering the concept of Multiple alleles, one organism can have _____ alleles.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: Multiple allele states that there can be more than one or even more than 2 alleles for one gene, but one organism can have only 2 such alleles as there are 2 loci only.
advertisement

8. It is confirmed that phenotype of short pea plant height will be expressed only when______________
a) Both the parents are tall
b) One parent is tall and other short
c) The seeds are generated by selling
d) Both parents are short
View Answer

Answer: d
Explanation: Pure recessive traits like short plant height can be produced by heterozygote crossed as well, but we can say this with confirmation only when we have true breeding recessive parent plants.

9. Which of the following was not a cause for Mendel’s lack of instant popularity?
a) Darwin’s theory of Natural selection
b) His experimental model being rare
c) His ideas of using statistics being beyond his time
d) His article was published in less known journal
View Answer

Answer: b
Explanation: Garden pea was an excellent model which was not only readily available but also easy too be grown and carry out experiments on. However, the other reasons as mentioned seriously contributed at Mendel not becoming an instant success.
advertisement

10. Mendel did not give ______________
a) Concept of genes
b) Concept of inheritance
c) Concept of dominance
d) Concept of chromosomes
View Answer

Answer: d
Explanation: Although Mendel successfully discovered the concept of inheritance of genes, and their inheritance with dominant recessive relations; it was Sutton and Boveri to give the chromosomal concept of inheritance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cytogenetics.

To practice all areas of Cytogenetics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter